ХАОС У ФРАНЦУСКОЈ: Демонстранти запалили центарлну банку

Г. Чворовић

28. 11. 2020. у 21:17

ХАОС У ФРАНЦУСКОЈ: Демонстранти запалили центарлну банку

Фото: ЕПА

СУКОБИ на улицама француских градова обележили су у суботу масовне протесте против спорног предлога закона о "глобалној безбедности", којим се између осталог забрањује приказивање откривених лица и идентитета полицајаца и жандарма.

Власти сматрају да се новим законом штити безбедност снага реда, манифестанти да се тако угрожавају јавне слободе. Све то се догађа у тренутку када је током протекле седмице два пута дошло до флагрантног прекорачења овлашћења снага реда, што се сазнало баш на основу снимака камера.

Протести су одржани широм Француске, у Паризу, Лиону, Стразбуру, Ници, Марсељу, Бордоу, Руану, Греноблу. Према подацима полиције, у целој земљи протестовало је 133 хиљада људи, односно пола милиона колико су избројали организатори.

Трг Републике у Паризу био је препун. По доласку поворке на Бастиљу, дошло је до сукоба између дела демонстраната и снага реда. Десетине припадника "црних блокова" превртали су камионе, палили аутомобиле, ломили излоге. Зпаљени су киосци, банка, ресторан... Полиција је интервенисала и бацала димне бомбе. Нереда је било и у другим градовима.

Повређено је 37 полицајаца, а ухапшено је педседак изгредника. Министар унутрашњих послова Жерлад Дарамен је осудио насиље над снагама реда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)