СУСРЕТ АЗЕРА И ЈЕРМЕНА НА ГРАНИЦИ: Драматичне сцене са подручја рудника злата Сотк (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

27. 11. 2020. у 17:57

АЗЕРБЕЈЏАНСКЕ оружане снаге су 27. новембра напустиле подручје јерменског рудника злата Сотк у Нагорно-Карабаху. Према првим извештајима и видео запису, војници су тврдили да град Сотк и рудник треба предати под контролу Бакуа, пише South Front.

СУСРЕТ АЗЕРА И ЈЕРМЕНА НА ГРАНИЦИ: Драматичне сцене са подручја рудника злата Сотк (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Шеф Сотка Хакоб Аветијан рекао је да је азербејџанска војска напустила територију рудника који је наставио са радом. Према његовим речима, тренутно не постоји коначно решење проблема.

- Ситуација је мирна, на територији рудника има само Јермена. Азербејџанци су дошли јуче, понашали се смирено, није било агресије. Ми чекамо одлуку нашег руководства, а они својег - рекао је.

Сотк је највећи рудник злата у Јерменији. Резерве се процењују на више од 130 тона. Налази се на граници Јерменије и регије Карвачар (Калбаџар), који је прешао у руке Бакуа.

Заменик парламента Јерменије Бабајан рекао је да је око 80 војника Азербејџана ушло на територију рудника. Шеф Сотка је потврдио да је војска радницима рудника дала сат времена да напусте територију. Заменик шефа Генералштаба Јерменије Тигран Хачатријан коментарисао је:

- По договору, јерменске оружане снаге морале су се повући из Карвачара, што је и учињено.

Државна граница пролази по средини рудника злата

Рудником управља руска компанија.

- Упозорили смо Азербејџанце на ово, а такође смо обавестили и Русе о томе - рекао је Хачатријан.

Хачатријан не зна да ли су азербејџанска војска и представници руске компаније постигли било какав договор, али је војска напустила ову територију.

Јерменски премијер Никол Пашињан разговарао је телефоном са руским председником Владимиром Путином два пута у касне сате 26. новембра и ране сате 27. новембра.

- У последњих сат времена имао сам два телефонска разговора са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Камен темељац разговора била су питања везана за насеља у коридору Лачин, нестала лица, акције потраге, процеси размене тела погинулих и заробљеника, распоређивање и разграничење мировних снага, као и деблокада транспортних комуникација у региону. Такве дискусије се воде редовно, понекад и неколико пута дневно. Не пријављујемо увек ове дискусије због њихове оперативне природе и учесталости - рекао је Пашињан.

Каже да често разговара са Путином, али не пријављује то увек.

Премијер Никол Пашињан састао се 26. новембра са рођацима заробљених, несталих војника и цивила, рекла је прес-секретар премијера Мане Геворгијан. Према њеним речима, премијер је саслушао њихове захтеве и изнео нове детаље у вези са текуц́им радом.

Учесници састанка сложили су се да одржавају сталну комуникацију и да заједно разговарају о напретку рада током редовних састанака како би се осигурало откривање и повратак сународника.

Руски мировњаци настављају своје активности у Нагорно-Карабаху

Војно особље Међународног центра за уклањање мина руског Министарства одбране наставља рад на инжењерском извиђању и уклањању мина у зони одговорности руских мировних снага у Нагорно-Карабаху.

Укупно, током мировне акције у Нагорно-Карабаху, инжењерске јединице су очистиле више од два хектара земље и око три километра путева, пронашле и неутрализовале 144 експлозивна предмета.

Мирни живот се обнавља у главном граду Нагорно-Карабаха, Степанакерту, уз помоћ руских мировних снага. До данас је снабдевање града електричном енергијом и гасом обновљено за 95-97 процената. Обновљена је градска трафостаница.

Војно особље Међународног центра за уклањање мина руског Министарства одбране испитало је места поправки и рестаурације на присуство експлозивних предмета, укључујући зграде две школе у ​​којима ће се образовни процес наставити у блиској будућности.

Раније су обновљени јавни превоз и саобраћај. Инжењерске и техничке јединице руског контингента мировних снага настављају да помажу локалној администрацији у рашчишћавању путева и обнављању социјалне инфраструктуре у граду Степанакерт.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)