БЕЛОРУСИЈА И РУСИЈА У ЧВРСТОЈ ВЕЗИ: Лукашенко упозорио - Спремни смо да се супротставимо тежњи Вашингтона за доминацијом!

Новости онлајн

26. 11. 2020. у 11:33

БЕЛОРУСИЈА је спремна да заједно са Русијом превазилази проблеме који постоје у савременом свету – од пандемије вируса корона до претензија Вашингтона за „личном доминацијом“ - изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

БЕЛОРУСИЈА И РУСИЈА У ЧВРСТОЈ ВЕЗИ: Лукашенко упозорио - Спремни смо да се супротставимо тежњи Вашингтона за доминацијом!

Фото: ЕПА

Он је нагласио да има много изазова у савременом свету.

- Требало би да знате да смо увек спремни да кренемо својим путем, ако Русија то пожели, поред Русије, превазилазећи ове проблеме – почевши од пандемије до свих врста претензија, пре свега Сједињених Америчких Држава за искључивом доминацијом у свету“, рекао је Лукашенко.

Како је нагласио, Минск ту личну доминацију никада није поздрављао.

Односима Москве и Минска потребно интензивирање

Белоруски лидер додао је да односе Белорусије и Русије треба ојачати, интензивирати и да је Минск на то спреман.

- Што се тиче белоруско-руских односа, онда, не би требало да разговарамо о некаквом ресетовању, већ о јачању, интензивирању наших односа. Теза се апсолутно намеће сама – и не само теза, већ пракса. Желим да схватите и знате да смо спремни за то - истакао је Лукашенко.

Он је додао да Белорусија не жели само добросуседске, већ и блиске братске односе са Русијом.

Кавкаски чвор

Лукашенко је честитао руском министру решавању сукоба у Карабаху.

- Јасно је да ће увек бити критика, биће свега. Али то што је, у многоме захваљујући Русији, прекинут овај масакр, што тамо не гину људи... започет је дуг пут ка нормализацији односа на Кавказу – то је врло позитивно и добар знак - рекао је белоруски лидер.

Он је додао да Белорусија подржава такав став и да је задовољан што се криза решила.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)