ПОГЛЕДАЈТЕ: Како изгледа специјална кацига за заштиту од ковида

Танјуг

25. 11. 2020. у 13:54

ПОГЛЕДАЈТЕ: Како изгледа специјална кацига за заштиту од ковида

Фото: Depositphotos

ДИЗАЈНЕР кациге за заштиту од корона вируса Језин Ал Кејзи возио се метроом у канадском Торонту носећи огромну црну "луду кацигу".

Кацига хазмат (назив потиче од скраћенице која на енглеском значи „опасне материје") у потпуности затвара главу и горњи део трупа и има визир који се протеже све до његових прса.

На задњој страни се налази систем вентилатора и филтера на батерије који прочишћава ваздух који се усисава и истискује „устајали" ваздух, пише ББЦ на српском језику.

Ал Кејзи један је од дизајнера и предузетника широм света који су ове године пожурили да пусте кациге хазмат или ПАПР (назив потиче од скраћенице која на енглеском значи „респиратор за прочишћавање ваздуха"), намењене људима који траже већу заштиту од корона вируса од маске за лице.

Његова кацига се зове „БиоВЗYР", а њена батерија би требало да траје до дванаест сати. Канађанин каже да његова компанија - „ВЗYР Тецхнологиес" продате примерке броји „у десетинама хиљада".

Ветеран америчке морнарице Крис Елингер, још један је творац хазмат кациге.

„Ове кациге нас на неки начин психолошки припремају за будућу судбину наше врсте", каже он. Његова компанија Валхала Медикал Дизајн са седиштем у Остину у Тексасу, лансирала је производ назван НЕ-1, који изгледа слично мотоциклистичкој кациги.

Поред система за филтрирање ваздуха са мотором, има унутрашње и спољне микрофоне и звучнике, тако да корисник може лакше да разговара са људима око себе.


Уграђен му је чак и блутут аудио пријемник, тако да можете телефонирати или слушати музику.

Ове кациге коштају од 149 до 379 америчких долара, али ниједна још није добила сертификат.

Међутим, свака од три компаније тврде да се приближавају завршној фази процеса.

Др Сузана Фам, директорка медицинског тима за одговор на Ковид-19 у Меморијалној болници Вајс у Чикагу, каже да остаје да се види да ли се ове кациге ефикасно боре против Ковида, јер тренутно о томе нема довољно истраживања.

Др Фам је такође забринута да би кациге могле довести до друштвене поделе јер ће створити поделу у друштву између оних који могу приуштити нешто што би их наизглед могло више заштитити и оних који то не могу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)