ТУРЦИ И ДАЉЕ ЖЕЛЕ ДА ДОЂУ У КАРАБАХ: У Анкари инсистирају да буду присутни на подручју где се налазе и руски миротворци, Москва одбија

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

25. 11. 2020. у 08:36

ТУРЦИ И ДАЉЕ ЖЕЛЕ ДА ДОЂУ У КАРАБАХ: У Анкари инсистирају да буду присутни на подручју где се налазе и руски миротворци, Москва одбија

Азербејџански тенкови у региону Агдам / Фото Танјуг-АП

ТУРСКА не одустаје од жеље да и њени миротворци дођу у Нагорни Карабах, мада је то нелогично јер је директно учествовала у рату против Јермена. У Анкари се не задовољавају да буду само присутни заједно са Русима у центру за проматрања који би био у Азербејџану, док би се ситуација на терену пратила помоћу дронова.

Русија се противи да турски војници дођу на територију Нагорног Карабаха јер би то изазвало гнев Јермена који би их доживели као окупаторе. Турци желе да имају на територији Азербејџана свој самостални "центар за надгледање" без присуства Руса, одакле би пратили ситуацију у Карабаху.

Долазак турских војника у Азербејџан не би иритирао само Јермене него и један број западних земаља на челу са Француском и САД.

Договор Русије, Јерменије и Азербејџана дефинисао је и боравак руских миротвораца на пет година. Врло је важно што обе стране руске војнике доживљавају као миротворце и према њима немају никакву сумњу. Турци су желели да они буду заједно са руским миротворцима, али у Москви на то нису пристали.

Виктор Надеин Рајевски, научни сарадник Института светске економије и међународних односа Руске академије наука, каже да Турску нису позвали као миротворца у Карабах јер је она била иницијатор заоштравања односа и гурала је Азербејџан у сукоб са Јерменима. Због тога се Турску не може сматрати неутралном снагом.

- Апетити Турске су велики, она хоће да се наметне као лидер муслиманског света па би хтела да има и своје снаге у Азербејџану - каже Виктор Надеин Рајевски.

Ко прати понашање и амбиције турског председника Тајипа Ердогана лако може да схвати зашто он жели да узме део ловорика после војничке победе Азербејџана. Њему су потребни докази да докаже да је лидер муслиманског света, чему се са друге стране противе Саудијска Арабија, Египат и низ арапских земаља.

СВЕ НАДЕ У ПАРИЗ

ЈЕРМЕНСКИ листови пишу да је градски савет Париза признао независност Арцаха (Нагорни Карабах) па се очекује да се наредних дана о томе расправља и у француском сенату. Колико је заиста утицајан много хваљени јерменски лоби, тек ће се видети. Засада је председник Макрон послао авионима хуманитарну помоћ у Јереван.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)