ОХРАБРУЈУЋЕ ОБЈАВЕ О ОКСФОРДСКОЈ ВАКЦИНИ: Могла би да заштити 90 одсто популације

Танјуг

24. 11. 2020. у 16:43

ОХРАБРУЈУЋЕ ОБЈАВЕ О ОКСФОРДСКОЈ ВАКЦИНИ: Могла би да заштити 90 одсто популације

Фото Ж. Кнежевић

СВЕТ је један корак ближе крају пандемије корона вируса, рекли су творци прве британске вакцине против Ковид-19, док је премијер Борис Џонсон рекао да се нада да ће највећи део особа који спадају у ризичне групе бити вакцинисано до Ускрса 2021.

Успешни резултати тестирања на Универзитету Оксфорд показују да би вакцина требало да заштити бар 90 одсто популације, а пре ове године није постојала вакцина против корона вируса, иако вируси из ове групе постоје деценијама, преноси Гардијан.

Прављење вакцине је било олакшање за британску владу, која је уложила много новца у пројекат и наручила 100 милиона доза, што је довољно да се вакцинишу сви пунолетни грађани у Великој Британији.

Мет Хенкок, министар здравља, рекао је да би прве вакцине могле да буду примењене крајем године, док се Борис Џонсон нада вакцинацији ризичних група до Ускрса.

"Не желим да се ствари препуштају случају, али то је најбоља информација коју имамо", поручио је Џонсон.

Вест о цени вакцине би могла да обрадује државе које нису богате као западњаци, јер су Британци одредили цену од три долара по дози, а добра вест је и да оксфордска вакцина (прављена у сарадњи са АстраЗенеком) неће морати да се чува на екстремно ниским температурама и да пођеднако добро делује на млађу и старију популацију.

"Овакве објаве о вакцини радују и приближавају нас крају пустошења у режији Ковид-19", рекла је за Гардијан професорка Сара Гилберт са Универзитета Оксфорд, која је била једна од водећих људи у изради вакцине.

Оксфорд/АстраЗенека су чланице ЦОВАX-а, програма Светске здравствене организације за дистрибуцију вакцина широм света и имају договор са произвођачима у многим земљама, па ће тако Серум Институт у Индији направити милијарду доза вакцина.

Творци оксфордске вакцине верују да њихов производ може да заустави ширење Ковид-19, али и да помогне људима да се уопште не разболе.

Досадашњи тестови су показали да је драстично смањен број асимтоматских случајева међу људима који су вакцинисани.

"Како бисмо испунили циљ да вакцинишемо ризичне групе људи широм планете следеће године биће нам потребне око две милијарде доза", рекао је Мет Хенкок, министар здравља Уједињеног Краљевства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)