КОЈА БОЉЕ ШТИТИ: Свет на прагу да добије неколико вакцина против вируса корона, разлика у ефикасности и најављеним ценама

И. СТАНОЈЕВИЋ

24. 11. 2020. у 06:34

КОЈА БОЉЕ ШТИТИ: Свет на прагу да добије неколико вакцина против вируса корона, разлика у ефикасности и најављеним ценама

Тим из Оксфорда развио је једну од најуспешнијих вакцина против ковид 19 / Фоти АП

НА светска тржиште би ускоро, следећег месеца или у јануару 2021. године, требало да стигну вакцине против вируса корона чија је израда трајала једва десетак месеци! Уобичајено, креирање цепива против нове болести зна да се протегне на више година, па и неколико деценија. Уницеф је најавио скору дистрибуцију две милијарде доза вакцина, а светски лидери обећавају да ће главна карактеристика те гигантске операције бити фер-плеј.

Уницеф је успоставио сарадњу са 350 авио-превозника и више транспортних компанија да би се вакцине и око милијарду шприцева доставили сиромашним земљама попут Бурундија, Авганистана и Јемена. Европска комисија преговара са произвођачима потенцијалних вакцина у име целе ЕУ и "нема паралелних преговора земаља чланица са фармацеутским компанијама", кажу у Бриселу.

Британски премијер Борис Џонсон оцењује да је вест о новој, 90 одсто ефикасној вакцини компаније "Астра Зенека", развијеној у сарадњи са Универзитетом у Оксфорду, "фантастична", али да је неопходно додатно проверити њену безбедност. Ефикасност вакцине је 90 одсто, када се даје пола дозе, а потом, у размаку од најмање месец дана, пуна доза.

Научници који су тестирали ефикасност кажу да не могу бити сигурни да ли ће вирус мутирати, па ће сваке године бити неопходна ревакцинација. На питање да ли ће вакцина пружити дугорочну заштиту, Ендру Полард, директор групе која ради на оксфордској вакцини, каже да су научници оптимистични да би имунолошки одговор могао да траје најмање годину дана, али је потребно још времена да би се могла дати потврда о трајности вакцине. Компанија најављује да ће, у првом цугу, тржишту понудити три милијарде доза вакцине.

Новости

И друге вакцине које су при самом крају нису раскрстиле са свим недоумицама. Америчка фармацеутска компанија "Фајзер" и њен немачки партнер "Бионтек" објавили су, 18. новембра, да је завршна фаза клиничких испитивања потврдила ефикасност од 95 одсто, највише од свих осталих кандидата.

Друга америчка компанија "Модерна" је, 16. новембра, обелоданила да је касна фаза клиничних испитивања на великом броју добровољаца показала да је ова вакцина ефикасна 94,5 одсто. Руска вакцина "спутњик В", регистрована прва на свету, показала је ефикасност од 92 одсто у касној фази клиничких испитивања. Најављује се да ће она бити и јефтинија од других.

"Фајзер" и "Бионтек", као и "Модерна", пријавиће се, наредних дана, за добијање дозволе за хитну употребу у САД.

Кина је још у јулу отпочела са давањем експерименталне вакцине, најпре војсци, а потом и запосленима у секторима са високим ризиком од заражавања. Најмање четири кинеске вакцине су у процесу израде, али далеко су од завршних фаза испитивања.

ОБАВЕЗАН МИНУС

ЗА СКЛАДИШТЕЊЕ је прилично незгодна "Фајзерова" и "Бионтекова" вакцина, која захтева температуру од минус 75 степени Целзијуса. Осим тога, кофере са вакцинама дозвољено је отворити највише два пута за 24 сата. "Модернина" вакцина је повољнија за транспорт, јер је оптимална температура чувања минус 20 степени Целзијуса. И руска вакцина је "мање захтевна" јер се чува на минус 18.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)