ТУРСКЕ ГЛАВОБОЉЕ РУСКОГ ГАСПРОМА: Рентабилност гасовода доведена у питање после захтева из Анкаре да се смањи цена плавог горива

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

24. 11. 2020. у 00:32

ТУРСКЕ ГЛАВОБОЉЕ РУСКОГ ГАСПРОМА: Рентабилност гасовода доведена у питање после захтева из Анкаре да се смањи цена плавог горива

"Турски ток" много више обећавао него што је донео

РУСКИ "Гаспром" ће први пут почети да продаје Турској гас по ценама формираним на гасној берзи а не по дугорочним уговорима. "Гаспром експорт" је потписао прву испоруку од 700.000 кубика гаса по новом принципу.

На тај начин "Гаспром" покушава да заустави пад продаје "плавог горива" у Турској.Епидемија короне смањила је потражњу гаса, па је дошло до снижења цена, а уз то појавили су се и нови конкуренти који обарају цену.

Дугоручни уговори за продају гаса формирали су се два пута годишње на основу цене нафте. Тако је у трећем кварталу Турска на основи дугорочних уговора куповала гас по цени 188 долара за хиљаду кубика, а у четвртом 173 долара. У Европи се истовремено гас по тзв. спотовим ценама, дакле ценама формираним на гасној берзи, продавао за 86 долара за хиљаду кубика. "Гаспром" је преко своје електронске продаје гас нудио за 76 долара за хиљаду кубика. А у мају су спотове цене гаса пале на 34 долара!

Због тога су турске компаније настојале да натерају "Гаспром" да им смањи цену гаса без обзира на дугорочне уговоре. У првој половини 2020. године турске компаније су смањиле куповину гаса из Русије за 41,5 одсто. Лани је Русија продала Турској 7,99 милијарди кубика гаса.

Турска спада међу пет земаља које су највећи потрошачи гаса. Она троши годишње око 45 милијарди кубика.

Рапидно смањење куповине гаса турских компанија може да доведе у питање рентабилност руских гасовода "Плави ток" и новоизграђени "Турски ток". Турска добија и гас из Азербејџана, као и течни гас из Катара, Алжира и Нигерије. Много је продаваца "плавог горива" на тржишту.

У првом полугодишту 2020. извоз "Гаспрома" у ЕУ пао је 18 одсто, на шта је утицала криза изазвана пандемијом вируса корона али и све већа конкуренција.

ЦРНО МОРЕ

После проналаска лежишта гаса у Црном мору Турска очекује да ће моћи да задовољи велики део својих потреба и да ће то утицати да се смањи увозна цена гаса најмање за 30 одсто.

Председник Тајип Ердоган изјављује да ће се захваљујући новим налазиштима то десити већ 2023. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)