НАЈНОВИЈЕ СТУДИЈЕ: Ево када су оболели од короне најзаразнији

tanjug

23. 11. 2020. у 13:58

НАЈНОВИЈЕ СТУДИЈЕ: Ево када су оболели од короне најзаразнији

Фото Танјуг-АП

НАЈВЕЋИ ризик од преношења корона вируса је у првих пет дана од заражавања, показују најновије студије.

Резултати истраживања указују да су нивои Ковида-19 највиши у првим данима болести и да је живи вирус способан да се множи девет дана пошто се симптоми појаве.

Британски научници тврде да је њихова студија показала да је рана изолација пресудна за заустављање ширења корона вируса, пише ББЦ на српском језику.

Колико су заразни оболели зависи од много фактора - колико вирус може да се дели, колико га дуго носе у себи и колико га има у организму.

Нека истраживања показала су да су људи највише заразни у периоду пре него што им се испоље први симптоми.

Научници су пронашли одређену количину РНК честица (делови генетског материјала вируса) у узорцима узетих из грла људи који су тек испољили симптоме или их имају пет дана.

У међувремену, неактивни делови честица РНК вируса откривени су у узорцима носа и грла у просеку до 17 дана после испољавања првих симптома.

Истраживачи су закључили да, упркос деловању честица, није пронађен ниједан живи вирус после девет дана, тако да је било мало вероватно да је већина људи и даље заразна након тог времена.

Докторка Муге Чевик са универзитета Сент Ендрус рекла је за ББЦ да су та открића показала да су људи заразни на почетку.

„Људима заиста треба пружити подршку како би били сигурни да се изолују чим добију симптоме, колико год благи били. Док неки људи чекају на резултате бриса, можда су прошли сопствену најзаразнију фазу", рекла је Чевик.

Студија није обухватила асимптоматичне пацијенте, али аутори упозоравају да су друга истраживања показала да људи могу да буде заразни пре него што добију симптоме.

У Великој Британији званичници кажу да људи морају да се изолују најмање на десет дана уколико имају било које симптоме корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)