ТУРСКА МЕЊА ДЕМОГРАФИЈУ КАРАБАХА: Сиријски плаћеници су кључна ставка у спровођењу плана

Novosti online

23. 11. 2020. у 08:30

ТУРСКА МЕЊА ДЕМОГРАФИЈУ КАРАБАХА: Сиријски плаћеници су кључна ставка у спровођењу плана

Фото АП

ТУРСКА влада премештала је породице арапских и туркменских сиријских плаћеника у спорни регион Нагорно-Карабах, известила је 22. новембра телевизија Скај Њуз Арабија.

Азербејџан, турски савезник, започео је напад на јерменске снаге у Карабаху, 27. септембра уз подршку хиљада сиријских плаћеника.

Напад је завршен 10. новембра, мировним споразумом уз посредовање Русије, којим се вец́и део региона Карабаха вратио под контролу Бакуа.

Шафан ал-Кабури, представник аутономне управе на североистоку Сирије, рекао је за Скај Њуз Арабију да су породице десетина сиријских плаћеника који су се борили у Нагорно-Карабаху тренутно на путу за регион, где ће бити насељени.

- Они желе да створе демографску промену у Карабаху - рекао је ал-Кабури, напомињући да у региону постоји курдска мањина која је у контакту са аутономном управом на североистоку Сирије.

Према сиријској Опсерваторији за људска права са седиштем у Лондону, око 2.580 сиријских милитаната које подржава Турска распоређено је у Нагорно-Карабаху. У сукобу су погинула најмање 293 лица.

Прошле недеље, надзорна група је известила да Турска планира да задржи сиријске плаћенике у делу Нагорно-Карабаха под контролом Азербејџана.

Турска и Азербејџан планирају да промене демографију Нагорно-Карабаха, где су Јермени већина. То би могло ометати спровођење мировног споразума уз посредовање Русије.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)