КОШТАЋЕ МАЊЕ ОД ЕВРА: Немачки научник прави вакцину против короне на бази - квасца!

tanjug

22. 11. 2020. у 22:58

НЕМАЧКИ научник Михаел Пионтек није био најбржи у проналаску вакцине против короне, али верује да ће омогућити вакцину приступачну целом свету, пише Дојче веле.

КОШТАЋЕ МАЊЕ ОД ЕВРА: Немачки научник прави вакцину против короне на бази - квасца!

КП.РУ

Далеко од медијске помпе Понтек ради на вакцини са својом малом фирмом Артес Биотехнолоџи из градића Лангенфелда на западу Немачке.

Они су већ на бази квасца направили успешну вакцину против хепатитиса Б, а сада се надају да ће на исти начин доћи и до вакцине против короне.

„Ако је приступ Бајонтека функционисао, онда ће и наш приступ бити успешан. Јер на послетку користимо исти протеин, али га добијамо на различит начин“, каже Пионтек за DW.

Експерименти на животињама су већ почели, а дата је и лиценца двема великим азијским фирмама које производе вакцине и већ припремају производњу. Пионтек се нада да ће вакцина бити на тржишту у другој половини идуће године.

- „Имаће две огромне предности: прва је опробана безбедности јер већ на истој бази квасца постоје друге вакцине. Имамо велику количину података о томе и знамо да функционишу и не шкоде никоме. И друго: уз помоћ квасца можемо да производимо веома, веома јефтино“ - додаје научник.

Илустрација / Фото Танјуг-АП

Док се зна да ће Сједињене Државе плаћати једну дозу Бајонтекове вакцине чак 17 долара, а за имунизацију су потребне две дозе по особи, Пионтек у разговору за DW тврди да ће његова вакцина моћи да кошта „далеко мање од једног евра“ по дози.

Највећи део зараде ићи ће произвођачима, али чак и тако су, каже, марже сасвим добре.

„Код фирми које су на берзи, улагачи су већ уложили много новца и сада желе да им се то врати. То код нас није случај, јер ми већ бележимо профит. Ми можемо да ниске трошкове производње пребацимо директно на муштерије“, додаје он.

На питање да ли су онда актуелни фаворити међу вакцинама заправо више за западни свет, а мање за сиромашније земље, Пионтек каже:

- „Дефинитивно је тако и то не само због цене. Многе вакцине на бази РНА морају да се складиште и превозе на минус 70 степени Целзијуса - додаје он.

Бајонтекова вакцина спада у такве - зато и Немачка планира отварање великих центара за вакцинацију. Јер, такву вакцину тешко можете дистрибуирати до сваког лекара опште праксе.

Фото Танјуг/ АП

„Кад помислите да хладни ланац на тој температури треба одржати у Индији или Африци - то неће функционисати. Рекао бих да у три четвртине света то неће бити могуће“, закључује саговорник DW.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПОТВРЂЕН ИЗБОР ГОЛОБА ЗА ПРЕМИЈЕРА: За била 54 посланика, 30 против