"ДРУГАЧИЈЕ НИЈЕ БИЛО МОГУЋЕ": Путин открио ко је био аутор споразума о Нагорно-Карабаху

Novosti online

22. 11. 2020. у 13:23

ДРУГАЧИЈЕ НИЈЕ БИЛО МОГУЋЕ: Путин открио ко је био аутор споразума о Нагорно-Карабаху

Фото: ЕПА

РУСИЈА је била посредник у закључивању споразума о Нагорно-Карабаху, а аутори споразума су све три стране, изјавио је председник Русије Владимир Путин за телевизију „Русија 1“.

- Русија је имала само улогу посредника и преузела је на себе обавезе из овог документа за спровођење мирног раздвајања страна. То и сада радимо - рекао је Путин.

Нагласио је да су аутори самог споразума три стране – Русија, Јерменија и Азербејџан.

- Што се тиче самог текста, то смо учинили сва тројица – ја, наравно, председник (Азербејџана Илхам) Алијев и премијер (Јерменије Никол) Пашињан. Другачије није било могуће, јер је, у суштини, то био споразум између две стране - објаснио је руски председник.

Путин је додао да је усаглашавање документа било „тежак процес који је изискивао енергију“ за све стране.

- У ствари, морао сам да преузмем улогу посредника, слушао њихове захтеве и потраживања у тексту. Фактички, то је био равноправан, подједнак трипартитни рад - рекао је председник Русије.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)