СВЕТСКИ МЕДИЈИ О СМРТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Био је критичар Запада због Србије

Танјуг/Милица Остојић

20. 11. 2020. у 15:38

БРОЈНЕ светске агенције и медијске куће пренеле су вест о смрти партријарха Иринеја, за кога већина констатује да је био "критичар Запада због Србије",

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О СМРТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Био је критичар Запада због Србије

Фото: Новости

Тако Ројтерс пише да је Иринеј био "конзервативац који је имао велики политички утицај", и да му се стање "драстично погрошало у четвртак".

- Српска правславна црква има око 12 милиона верника, углавном у Србији, Црној Гори и БиХ, као и у САД, Аустралији и западној Европи", пише у тексту и додаје се да се Иринеј противио независности Косова и Метохије.

- Говорио је да би Србија требало да се прикључи ЕУ, уколико Унија испоштује српски идентитет, културу и религију - пише Ројтерс.

Агенција АП пише да је Иринеј, "који је критиковао политику ЕУ према Србији, апеловао на блиске односе са Русијом". Додаје се да је патријарх Иринеј био на сахрани митрополита Амфилохија, без маске, а онда је неколико дана касније хоспитализован.

- Од хоспитализације патријарха, српски свештеници су замолили своје парохијане да озбиљно схвате претњу од короне. Претходно су одбацивали да постоји опасност од корона вируса - додаје се.

АП констатује да Иринеј, када је постао патријарх у јануару 2010, после смрти патрихарја Павла, "био је умерен и компромисан избор за патријарха унутар фракција у СПЦ."

- Међутим, током година, заузео је тврд, националистички став, који је СПЦ имала током ратова деведесетих година на Балкану. Често је критиковао западну политику према Србији због Косова и Метохије, и држао је блиске односе са руском православном црквом.

АП констатује да је "Иринеј, међутим, био један од ретких српских црквених људи који је отворено звао на побољшање односа са римокатоличком црквом, рекавси да православна и католичка црква треба да превазиђу историјске несугласице".

Британски ББЦ је, уз хронологију хоспитализације и погоршања стања патријарха, констатовао да је Иринеј имао велики политички утицај, подсећајући да је био на сахрани Амфилохија 1. новембра, а 4. новембра је био позитиван на корона вирус.

- Хиљаде ожалосћених због смрти Амфилохија су били на сахрани, нису носили маске, нити је било социјалне дистанце. Многи су љубили митрополитово тело у отвореном ковчегу. То се све десавало, упркос расту оболелих у Србији и Црној Гори, и упозорењу власти да је сахрана са толиким бројем људи претња са здравље - пренео је ББЦ.

Хрватска агенција Хина је подсетила Иринејеве речи приликом устоличења да он нема свој програм.

- Обичај је да патријарх при ступању на престо изнесе свој програм. Ја програм немам, мој програм је програм наше свете цркве. Ја сам слаб и очекујем да заједно водимо цркву.

ИТАЛИЈАНСКЕ АГЕНЦИЈЕ НА ВЕСТ О СМРТИ СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА  ИРИНЕЈА

Вест о смрти српског патријарха Иринеја пренеле су све значајне италијанске агенције почевши од Ансе и Аднкроноса са биографијом поглавара Српске православне цркве који је на ту дужност изабран 2010. године.

 Следе детаљи да је од 4. новембра био смештен у болници у Београду заражен корона вирусом што је откривено неколико дана након повратка из Црне Горе  где је служио литургију почетком новембра на сахрани митроплоита Амфилохија, поглавара Српске православне цркве у Црној Гори, а којој је присуствовао председник Србије Александар Вучић, подсећајући да је сахрани присуствовало хиљаде верника.

 Патријарх српски, 45. по реду, изабран је јануара 2010. године, "увек је говорио у прилог дијалога између Београда и Приштине и увек био је чврст у подвлачењу да Косово припада Србији, стајао у одбрани српских религијских, уметничких и културних добара на Косову", закључују агенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)