НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОЦЕЊУЈУ: Бајден ће сахранити „Северни ток 2“

Новости онлајн

18. 11. 2020. у 18:10

НАДЕ немачких политичара на ублажавање америчке политике према гасоводу „Северни ток 2“ након доласка Џоа Бајдена на власт неће се обистинити, он ће сахранити гасовод, пише новинар „Билда“ Јулијан Репке. Истовремено, позвао је на припрему за Вашингтоново стезање каиша у новој години.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОЦЕЊУЈУ: Бајден ће сахранити „Северни ток 2“

Foto AP

На тако неповољну прогнозу Репкеа подстакле су недавне санкције против учесника руско-немачког пројекта. Оне ће се тицати компанија за осигуравање и сертификацију које сарађују са руским компанијама и судовима.

Аутор чланка наводи да за сада на дневном реду нема ограничења против немачких власти. Међутим, новинар сматра да је Бајден спреман да „сахрани“ готово завршени „Северни ток 2“.

С тим у вези, бивши саветник некадашњег председника САД Бараке Обаме Беџамин Шмит из Гарвард-Смитсоновског центра тврди да су и демократе и републиканци подједнако негативно настројени према цевоводу из Русије у Немачку.

Његов став дели и бивши генерални секретар НАТО-а, бивши премијер Данске Андерс Фог Расмусен. Он жали што би будуће санкције могле да закаче сертификациону компанију „Дет Норске Веритас“, али, према његовим речима, „већина Данаца ће бити срећна ако се прича о 'Северном току 2' заврши у нашим водама“.

Према мишљењу експерта за енергетску безбедност Алана Рајлија, нове санкције ће приморати „Гаспром“ да дуго тражи сертификационе и осигуравајуће компаније, што ће успорити реализацију пројекта. Али експерт уверава да је главни циљ Бајдена гашење пројекта и у том циљу је спреман да развије стратегију коју ће подржати и сама Немачка.

Рајли сматра да ће Бајден предложити Немачкој „широк пакет за питања безбедности“, усмерен на замену руског гаса обновљивим ресурсима.

Раније је Блумберг писао да америчке власти намеравају да уведу санкције компанијама за осигуравање и сертификацију које сарађују са руским бродовима на завршетку изградње гасовода „Северни ток 2“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)