КАКВА ЋЕ БИТИ БАЈДЕНОВА ПОЛИТИКА ПРЕМА СРБИЈИ? Бивши аташе за одбрану САД открива да ли ће се променити однос Америке према нашој земљи

Тањуг

17. 11. 2020. у 17:48

БИВШИ аташе америчког ваздухопловства и вршилац дужности аташеа за одбрану САД у Србији, Џон Капело, сматра да ће нова америчка администрација Џозефа Бајдена наставити политику коју је наследила од претходне администрације према Београду, уз констатацију да су САД спремне да унапреде одбрамбену сарадњу на виши ниво са Србијом.

КАКВА ЋЕ БИТИ БАЈДЕНОВА ПОЛИТИКА ПРЕМА СРБИЈИ? Бивши аташе за одбрану САД открива да ли ће се променити однос Америке према нашој земљи

П.Милошевић

- Сматрам да ће нова администрација наставити овај континуитет. Иако постоје неке дискусије о томе шта је радио Џозеф Бајден у прошлости или шта је рекао, оно што је јасно јесте да је председник Бајден снажни подржавалац евроатлантских интеграција који се залаже за европску сарадњу - каже Капело.

Додаје да ће то бити важан аспект у побољшању односа САД са европским савезницима и заједничком раду ка напретку Балкана.

Како објашњава, политике последњих администрација према Балкану су помагале Србији у достизању свог прокламованог циља европских интеграција.

Капело каже да је то била конзистентна политика претходне администрације Доналда Трампа и уверен је да ће и администрација Бајдена наставити у том смеру.

- Оно што је посебно у претходној администрацији, то је заузимање новог приступа са новим погледам на регион, без наслеђа из деведесетих. Мислим да је све то веома позитивно", тврди он.

Вашингтонски споразум постигнут у септембру у Белој кући, наглашава, свакако представља позитиван корак и "разумну прилику".

- Неки могу да дебатују о његовом значају, али тај споразум представља симбол који ће имати ефекат на свакодневан живот људи, а то је оно што је значајно за будућност - оцењује Капело.

Како каже, битно је да се настави изградња заснована на постојећим позитивним корацима ка достизању практичних циљева, не само у економији, већ и сарадњи у области одбране између САД и Србије.

- Мислим да су САД спремне да унапреде одбрамбену сарадњу на виши ниво. И то је веома важно у много чему. На томе се ради деценијама - закључује Капело на панелу "Нови играч у граду - јачање сарадње Србије и САД у области одбране", у оквиру Београдске НАТО недеље чији је организатор Центар за евроатлантске студије, ЦЕАС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)