НЕЋЕ БИТИ ДРУГЕ ЈЕРМЕНСКЕ ДРЖАВЕ: Алијев неће преговоре о статусу Карабаха

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

17. 11. 2020. у 12:16

НЕЋЕ БИТИ ДРУГЕ ЈЕРМЕНСКЕ ДРЖАВЕ: Алијев неће преговоре о статусу Карабаха

Иљхам Алијев / Фото РИА.ру

Председник Азербејџана Иљхам Алијев је изјавио да не долази у обзир никакав посебан статус Нагорног Карабаха. Он истиче да је више пута говорио да неће дозволити да се на исконској азербејџанској територији створи друга јерменска држава.

- Целовитост азербејџанске територије не може бити уопште тема разговора. Говорио сам да ће Азербејџан повратити територијалну целовитост ако не може мирним путем онда ће војним. Моји говори су објављивани и то се може прочитати - рекао је пред народом Физулинског рејона а преносила је азербејџанска ТВ.

Сада када је војнички победио није реално очекивати да ће он да попушта Јерменима као што ни они нису то хтели кад су били победници и војно надмоћни. Неоспорно је да је више од милион Азербејџанаца напустило области које је освојила јерменска армија у рату од 1992 до 1994.

- Азербејџан је вишенационална држава у којој је више конфесија. Јерменски народ такође може да живи, јер ми немамо ништа против њега - казао је Алијев.

Речи председника Алијева су порука свом народу, али и онима у Јеревану који сматрају да треба наставити преговоре о статусу, а договор који су деветог новембра потписали Алијев, Пашињан и Путин сматрају само документом о примирју. Као што Азербејџанци мисле да је Карабах исконски њихова земља, то исто сматрају и Јермени чије су религиозне хришћанске светиње на том подручју.

Управо зато једног дана, ако Јерменија војнички ојача и на власти буде ратоборно руководство, није нереално да почне неки нови рат у коме ће опет гинути људи и уништавати све оно што се годинама стварало.

Да су у време док су Јермени контролисали освојену територију и док су били војнички моћнији хтели да разговарају, можда су и могли да постигну повољнији договор са руководством у Бакуу, али сада је то, како понавља Алијев, немогуће.

Тешко је поверовати да ће Запад, пре свега САД и Француска, направити притисак на Азербејџан иза којег стоји Турска, да омогући посебан статус Јерменима у Нагорном Карабаху.

Иако се зна да је Турска директно била умешана у сукоб у Карабаху и довозила долазак плаћеника из Сирије, председник Ердоган се није обазирао на примедбе из Париза и Вашингтона. Турска је чланица НАТО пакта дакле савезница Америке и САД и без обзира на солирање председника Таипа Ердогана и његових ратних авантура у Сирији, Либији и сада Карабаху, никоме не пада на памет да му уводи санкције а камоли да га искључе из НАТО пакта.

Истовремено, он своје критичаре , европске лидере јавно исмејава па и вређа. У том контексту је комично то што Француска и САД за време посете америчког државног секретара Мајка Помпеа траже да Русија објасни каква је улога Турске била око последњих збивања у Нагорном Карабаху и договора о миру. И у Паризу и у Вашингтону одлично знају да није било Путина Нагорни Карабах би потпуно заузела азербејџанска војска која је била дошла на десет километара од Степанакерта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)