ПАШИЊАН НЕ МОЖЕ ДА ВОДИ ПРЕГОВОРЕ: Јерменска опозиција тражи формирање привремене владе и нове изборе

Новости онлајн

16. 11. 2020. у 18:13

ПАШИЊАН НЕ МОЖЕ ДА ВОДИ ПРЕГОВОРЕ: Јерменска опозиција тражи формирање привремене владе и нове изборе

Фото: ЕПА

ПРЕДСТАВНИК опозиционе јерменске странке Дашнакцутјун Ишхан Сагатељан представио је на митингу у центру Јеревана мапу пута опозиционих снага, у којима се захтева оставка премијера, стварање привремене владе и организовање превремених избора.

- Изјава је неприхватљива, али то је чињеница, и у насталим условима размештање руских мировних снага је неопходност. Изјаву сматрамо понижавајућим чином предаје, потписаним иза леђа народа. Али није све завршено. Потребно је дипломатским путем, путем преговора покушати да у насталој ситуацији сведемо наше уступке на минимум - рекао је Сагатељан.

Према његовим речима, пре свега је на предстојећим преговорима неопходно искључити консолидацију Карабаха унутар Азербејџана и постићи независност Нагорно-Карабаха. Према његовим речима, Пашињан не може да води ове преговоре.

- Национална скупштина треба одмах да укине ратно стање, смени премијера Никола Пашињана, а затим изабере новог премијера и формира привремену владу националног договора, а затим што је пре могуће организује нове парламентарне изборе - истакао је он.

У Јеревану се већ неколико дана одржавају протестни скупови. Демонстранти захтевају оставку актуелног премијера Јерменије Никола Пашињана, због потписивања споразума о прекиду ватре у Карабаху.

Нереди и протести у Јеревану почели су током ноћи 10. новембра, након што је премијер Јерменије, заједно са председницима Русије и Азербејџана, усвојио трилатералну изјаву о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху и предаји Азербејџану неколико региона. У Јерменији је ово схваћено као неоснована одлука о капитулацији.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)