БОРЦИ ИЗ КАРАБАХА СЕ ВРАЋАЈУ БЕЗ ОРУЖЈА: Пашињан објаснио шта ће му војска у Јеревану

Новости онлајн

16. 11. 2020. у 15:34

БОРЦИ ИЗ КАРАБАХА СЕ ВРАЋАЈУ БЕЗ ОРУЖЈА: Пашињан објаснио шта ће му војска у Јеревану

Фото: Фејсбук

ЈЕРМЕНСКИ премијер Никол Пашињан позвао је путем фејсбука војнике са прве линије фронта у Карабаху да дођу у Јереван и „коначно реше проблем са уцвељеним демонстрантима“. Ова објава изазвала је велику прашину у јавности, тако да је председник владе морао да је објасни.

Премијер је нагласио да војници са прве линије фронта желе са њим састанак и „у томе нема ништа лоше“.

Додао је да се борци из Карабаха враћају без оружја. Он је рекао да су власти против насиља и желе да чују да је и опозиција истог мишљења.

Подсетимо, Пашињан је написао на фејсбуку да он има подршку војске са прве линије фронта и да „чека момке у Јеревану“ да „коначно реше проблем са демонстрантима који цвиле под зидинама“.

Јерменски омбудсман Арман Татојан изјавио је да је ова изјава изузетно опасна и да се може сматрати позивом на грађанске сукобе и одмазде против опозиције. Шеф кабинета потпредседника владе Вараг Сисерјан поднео је оставку у знак протеста, као и неки парламентарци.

У Јеревану већ неколико дана трају протести опозиције. Демонстранти траже оставку Пашињана, јер је потписао споразум о прекиду сукоба у Нагорно-Карабаху.

Споразум о Карабаху

Подсетимо, лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 9. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.  

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.+

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)