МОЛДАВИЈА БИРА ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И ЗАПАДА: Завршени избори, ево шта кажу излазне анкете

Novosti online

15. 11. 2020. у 21:30

МОЛДАВИЈА БИРА ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И ЗАПАДА: Завршени избори, ево шта кажу излазне анкете

Фото: КП.РУ

У МОЛДАВИЈИ је завршен други круг председничких избора, а према излазним анкетама у вођству је председнице проевропске Партије акције и солидарности Маја Санду.

Према анкетама агенције „Интелект груп“ и асоцијације СПЕРО, Санду је освојила 55 одсто гласова, док је актуелни председник Игор Додон, који се залаже за блискије везе са Русијом, је на другом месту са 45 одсто гласова.

Анкете не укључују гласове из Придњестровља.

Актуелни председник је рекао да, према подацима његовог штаба, он води у унутрашњости земље, не рачунајући Придњестровље и дијаспору.

- Избори су завршени и треба се вратити задацима чију реализацију грађани очекују од нас. Позивам све да буду мирни, и своје присталице и присталице моје ривалке. Доста је било прљавштине у претходном периоду - рекао је Додон новинарима.

Према подацима Централне изборне комисије излазност је 52,63 одсто, а гласање на неким бирачким местима у земљи може бити продужено како би свима који желе да гласају то било и омогућено.

Ситуација у Придњестровљу

Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом.

После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.

Ове године се навршило 28 година од почетка мировне операције у Придњестровљу. Мир у зони сукоба одржавају 402 руска војника, 492 придњестровска, 355 молдавских и десет војних посматрача из Украјине.

Мировњаци обављају службу на 15 контролних пунктова, који се налазе на кључним деоницама зоне безбедности.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)