МАРИХУАНА ПОСТАЈЕ ЛЕГАЛНА? Мексико на корак од револуционарне одлуке

Novosti online

14. 11. 2020. у 08:40

ПРЕДСТАВНИЦИ мексичког Сената почели су у петак да расправљају о предлогу којим би се легализовала употреба и продаја марихуане у рекреативне сврхе па би та земља оптерећена ратовима с нарко бандама ускоро могла да постане највеће светско тржиште те опојне биљке.

МАРИХУАНА ПОСТАЈЕ ЛЕГАЛНА? Мексико на корак од револуционарне одлуке

Depositphotos

Врховни суд још је 2018. одлучио да марихуана мора бити легална у рекреативне сврхе, годину дана након што су законодавци допустили употребу у медицинске сврхе, али још нису донесени закони којима би се легализовала употреба.

Законодавац сада жели да испоштује рок до 15. децембра који је за легализацију поставио Врховни суд, а уз подршку председника Андреса Мануела Лопеза Обрада који жели да ограничи приходе бандама.

Закон о марихуани о којем су у петак почели да расправљају чланови одбора за здравство омогућиће лиценцирану продају марихуане, а корисницима поседовање до 28 грама и узгој чак четири биљке код куће.

Основао би се и Мексички институт за регулацију и контролу канабиса при министарству здравства.

Предвиђене су и рестрикције којима би се пушење и узгој марихуане забранили деци и тинејџерима, а не би била дозвољена употреба ни у току вожње.

Активисти који се залажу за легализацију марихуане протеклих недеља су испред Сената позивали на усвајање закона, а полиција је затварала очи док су слободно пушили смотуљке траве.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)