ДОМИНИОН ОТЕО МИЛИОНЕ ГЛАСОВА? Ни две недеље по окончању председничких избора у САД не јењавају приче о нерегуларности

Д. САВИЋ

13. 11. 2020. у 23:07

ДОМИНИОН ОТЕО МИЛИОНЕ ГЛАСОВА? Ни две недеље по окончању председничких избора у САД не јењавају приче о нерегуларности

Фото Танјуг-АП

АМЕРИЧКА савезна агенција задужена за безбедност избора саопштила је да је овогодишње гласање за председника САД било "најбезбедније у америчкој историји", одбијајући тиме тврдње актуелног републиканског шефа Беле куће Доналда Трампа да је покраден на биралиштима.

Упркос томе што је и Аризона прогласила победу његовог демократског ривала Џозефа Бајдена, који је тиме добио 290 електорских гласова, према његових 217, Трамп и даље тврди да му је софтвер за бројање гласова "Доминион" избрисао чак 2,7 милиона освојених широм САД.

- Нема доказа да је било који гласачки систем обрисао или изгубио гласове, променио их, или на било који начин уништио - прецизира се у саопштењу агенције чијег директора је дан раније Трамп намеравао да отпусти.

Иначе, софтер "Доминион" бројао је гласове и на изборима 2016. године. Фирма је канадска, основана 2003. у Торонту, а има представништво и у Београду. Софтвер је коришћен у Америци, Канади и неким азијским државама.

Трамп тврди да има 73 милиона гласова, два милиона више него 7. новембра, као и да је више милиона гласачких листића за гласање путем поште послато особама које их нису тражиле. Питао је и зашто Северна Каролина, где према медијским пројекцијама он води, толико дуго пребројава гласове. Пенсилванију и Мичиген је оптужио да нису дозволили републиканским посматрачима да уђу у собе за пребројавање гласова.

КИНА ЧЕСТИТАЛА БАЈДЕНУ И ХАРИСОВОЈ

Кинеско министарство спољних послова упутило је честитке Бајдену и Харисовој за победу на изборима у САД. Како је рекао портпарол Министарства Ванг Вебин, Кина поштује избор америчког народа: "Схватамо да ће резултати избора у САД бити утврђени у складу са америчким законима и процедурама", додао је он.

Прецизирао је да је само у Пенсилванији пребачена 221.000 његових гласова Бајдену, 941.000 његових гласова - избрисана. Према његовим тврдњама, у државама у којима се користи "Доминион" систем, 435.000 његових гласова приписано је Бајдену.

Док водећи, Трампу ненаклоњени, медији у САД, данима побијају тврдње о масовним грешкама у гласачким машинама, власти државе Мичиген су признале пропусте, али су их приписале људском фактору, не софтверу "Доминион". Оне тврде да људи на гласачким местима грешком нису апдејтовали софтвер, због чега се машина "збунила". Али, они уверавају да су сви гласови убачени у машину сачувани, неоштећени, и да се, у крајњем случају, могу ручно пребројати.

Ове власти, међутим, нису ни порекле чињеницу "несавршености" софтвера, остављајући отвореним бар два питања. Прво је да ли је "несавршеност" софтвера последица случајности или програмерске намере, као и да ли је "заборавни" радник на бирачком месту случајно или намерно, направио пропуст да апдејтује систем.

У Мичигену је, како год, грешка уочена и исправљена, али Трамп тврди да су се слични пропусти са машинама дешавали на више места у САД, укључујући за изборе кључне државе Мичиген, Висконсин, Минесоту, Аризону, Пенсилванију, Џорџију, Неваду.

У томе га побија савезна агенција за безбедност избора, која надгледа цео бирачки систем, уз помоћ медија. Они тврде да су пропусти, ако их је било, спорадични, без утицаја на исход.

СОФТВЕР НАПРАВЉЕН У СРБИЈИ?

Додатно замешатељство унела је Емералд Робинсон, новинарка "Њузмакса", извештач из Беле куће, да је гласачке машине које Трамп оптужује да су му избрисале милионе гласова направила канадска компанија од делова из Кине, са софтвером направљеним у Србији.

- Шта ако бих вам рекла да је "Доминион" канадска компанија која набавља делове из Кине, а софтвер из Србије? Да њен власник приватна компанија у чијем борду директора је Обамин амбасадор у ЕУ? И да су давали новац Фондацији Клинтон. Да ли бисте ми веровали - написала је Робинсонова на "Твитеру".

ДЕЦА ПОДЕЉЕНА

Док најстарији Трампови синови Доналд Трамп и Ерик Трамп саветују оца да настави да се бори и да не одустаје од тужбе, његова ћерка и саветница Беле куће Иванка Трамп и њен супруг, такође Трампов саветник, Џаред Кушнер, сматрају да би Трамп требало да одустане од трке пошто у Џорџији 20. новембра буде завршено поновно бројање гласова. Иванка и Џаред сматрају да се на тај начин може обезбедити интегритет на будућим председничким изборима. Иванка Трамп се, иначе, помиње као могућа кандидаткиња на изборима 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)