ПУТИН ИМА ЗАДАТАК ЗА ЛАВРОВА: У Карабаху преко 4.000 жртава, председник Русије упозорио на хуманитарну катастрофу

Novosti online

13. 11. 2020. у 16:22

ПУТИН ИМА ЗАДАТАК ЗА ЛАВРОВА: У Карабаху преко 4.000 жртава, председник Русије упозорио на хуманитарну катастрофу

Фото: Танјуг

ЗАЈЕДНИЧКА изјава Јерменије, Азербејџана и Русије о Нагорно-Карабаху омогућила је да се заустави крвопролиће и да се стабилизује ситуација у региону, рекао је руски председник Владимир Путин током састанка у видео-формату, посвећеном решавању хуманитарних питања у том региону.

На онлајн-састанку учествују и министар одбране Сергеј Шојгу, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, шеф Федералне службе безбедности Александар Бортњиков и шеф Министарства за ванредне ситуације Русије Евгеније Зиничев.

- Окупио сам вас да разговарамо о ситуацији која се одвија у зони сукоба у Нагорно-Карабаха. Надам се да више нећемо употребљавати ту фразу – сукоб у Нагорно-Карабаху, и надам се да ћемо ускоро прећи на разговор о другим питањима - рекао је руски председник на састанку о решавању хуманитарних питања у региону Нагорно-Карабаха.

Он је додао да је веома важно и актуелно питање пружања помоћи становништву, које је страдало услед војних дејстава у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, како би се вратили мирном животу.

Према његовим речима, у региону Нагорно-Карабаха је тешка хуманитарна ситуација.

- У области Нагорно-Карабах појавили су се озбиљни хуманитарни проблеми. Сада смо о томе обавештени. Број жртава, укључујући и цивиле, премашио је 4.000 људи, рањено је више од 8.000 особа, број избеглица се, према различитим изворима, процењује на десетине хиљада. Порушена је цивилна инфраструктура, многи културни објекти - рекао је Путин.

Руски председник је током састанка саопштио да је наложио министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову да обавести партнере из Минске групе ОЕБС-а и међународне организације о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)