ДРАМЕ ПРЕЖИВЕЛИХ У КОЛАПСУ БОЛНИЦА: "Јавна здравствена установа оставила ми је више рана од вируса"

М. Остојић

12. 11. 2020. у 11:54

ДРАМЕ ПРЕЖИВЕЛИХ У КОЛАПСУ БОЛНИЦА: Јавна здравствена установа оставила ми је више рана од вируса

FOTO: EPA

ПОСТОЈЕ пацијенти серије А и серије Б али и они изван сваког надзора, тако је у Напуљу нађем мртав пацијент у купатилу хитне помоћи у болници "Калдарели", у римској болници "Сан Камило.

Пацијент је провео је 12 дана на носилима у ишчекивању да буде смештен на оделење Ковида, а неки лекари не издрже надљудске напоре и да присуствују свакодневним компромитујућим ситуацијама и дају отказ.

Ко је преживео прича, ко није његов леш неко је снимио у купатилу болнице и ставио на друштвене мреже, крв у жилама да ти се следи како се може завршити у колапсу највећег броја болница у Италији, 4 пацијента у граду Кастеламаре ди Стабија (близу Напуља) преминули у три амбуланте и једним колима паркирани док су чекали да буду примљени у хитну помоћ пренатрпану а потом на оделење за ванредно стање.

Италија се за кратко време потпуно сурвала од увећања броја заражених и преминулих, престигла је за кратко време број заражених у Шпанију и Великој Британији и приближава се драматично француској реалности, јуче 623 више преминулих него у претходном дану, а само два дана раније број је износио 356.

Ургентно се траже пиватне структуре за смештај оболелих од Ковида, војска стигла у Напуљ да помогне у сређивању пољске болнице, индустријских хала за постављање кревета, или у унутрашњости цркава, јури се у потрази за креветима, 500 недостаје, Кампанија нема ни изблиза санитарне структурте адекватне за овакво ванредно стање.

Докторка, 40 година из Торина, даје отказ, радила је у оделењу које није било Ковид "нико овог лета после првог таласа није мислио да организује курсеве обуке и научи занату нас лекаре послу којег нисмо познавали, могло се схватити у пролеће изненађење корона вируса али сада не", даје отказ не може да гледа патње пацијената и компромитацију посла којег обавља а да не сабира колике су и патње оних који су болесни од неке друге болести а не могу да добију било какав преглед, анализу ни случајно смештај у болницу.

Бруно који је преживео на носилима 12 дана прича: хладно, један чаршав за покрити се, болује и од целијакије, каква дијета нема ни оброка, донесу ти сатима после свађе кутију туњевине и јабуку, а "Сан Камило" слови као прва римска болничка стуктура, колапс је јер нису отворене све сале, нема ни лакара и болничара да би могли да опслуже пацијенте.

- Јавна здравствена установа оставила ми је више рана од вируса - сведочи човек који је имао срећу да се после агоније врати кући.

                           

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)