АКТИВИРА СЕ ВОЈСКА ЗБОГ МИГРАНАТА? Затражена помоћ владе за решавање све већих тензија у кампу (ФОТО)

Тањуг

11. 11. 2020. у 20:02

АКТИВИРА СЕ ВОЈСКА ЗБОГ МИГРАНАТА? Затражена помоћ владе за решавање све већих тензија у кампу (ФОТО)

Фото: ЕПА

ВЛАСТИ на Канарским острвима затражиле су помоћ владе Шпаније за решавање све већих тензија између миграната и полиције у препуном импровизованом шаторском кампу који бележи константни прилив људи из западне Африке

Оналија Буено градоначелница лучког града Моган у којем се налази мигрантски камп позвала је владу Шпаније да војне објекте отвори за смештај миграната и да помогне у решавању ситуације коју је назвала "хуманитарном драмом".

Буено је за националну телевизију рекла да је пристаниште у Могану тренутно дом за 1.985 миграната, укључујући и 20 особа које су позитивне на корона вирус.

Због недовољно шатора, многи од њих спавају напољу.

Она наводи да је привремени камп отворен 20. августа за 400 људи постао трајни смештај за много већи број миграната од предвиђеног због оклевања владе Шпаније да у те сврхе уступи на коришћење војне објекте.

Фото: ЕПА

Градоначелница је рекла да је све до јуче у кампу било ангажовано 20 до 30 полицијских службеника да надгледају преко 2.000 људи. Они су сада добили појачање, али да је и даље тешко обезбедити ред на тако малом месту са тако пуно људи, истакла је она.

Апел градоначелнице Могана уследио је дан након што је на телевизији емитован снимак који је забележио тензије између полиције и миграната у поменутом кампу.

Представник шпанске владе на Канарским острвима није био одмах доступан за коментар поводом изјаве Оналије Буено.

Близу 2.000 миграната живи у објекту намењеном да смести 400 људи на пристаништу у граду Моган на Гран Канарији. Острво се налази на једној од најпрометнијих и најсмртоноснијих рута миграната који ризију своје животе како би дошли до Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)