КО ЋЕ ЧУВАТИ ЈЕРМЕНСКЕ ЦРКВЕ? Потписано примирје у Карабаху тек треба да заживи на терену, Алијев жели заједничке турско-руске трупе

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

11. 11. 2020. у 18:06

КО ЋЕ ЧУВАТИ ЈЕРМЕНСКЕ ЦРКВЕ? Потписано примирје у Карабаху тек треба да заживи на терену, Алијев жели заједничке турско-руске трупе

Руске трупе крећу на задатак / Фото Танјуг-АП

КОЈЕ ће све функције имати руски миротворци у Нагорном Карабаху, тек треба да се дефинише, а једно од горућих питања јесте - ко ће чувати јерменске културне и религиозне објекте?

У среду је Путинов прес-секретар Дмитриј Песков рекао да засад не зна хоће ли руски миротворци добити обавезу да штите цркве и друге објекте у зони разграничења.

Јермени ће сигурно бити заинтересовани да Руси као православци штите јерменске храмове у зони разграничења, док председник Азербејџана Иљхам Алијев стално истиче да његову земљу краси верска толерантност па се очекује да ће о томе бити брзо постигнут договор.

Била је недоумица и око учешћа Турака у миротворачкој операцији у Карабаху. У Москви као и у Јеревану сматрају да није логично да Турска као учесница конфликта, јер је учествовала у рату заједно са азербејџанском војском, има своје миротворце на линији разграничења. Међутим, председник Алијев жели да ту миротворачку мисију заједнички обављају Русија и Турска.

Руководству Турске је важно из политичко-маркетиншких разлога да њени војници буду у миротворачкој мисији како би свом народу доказали како се реч Ердогана слуша и на међународној сцени. Осим тога Ердогану би био то аргумент за одбрану од оних светских лидера који га оптужују да је слао плаћенике из Сирије да ратују против Јермена.

После разговора Ердогана са Путином у Анкари су у среду објавили да ће Турска заједно са Русијом надзирати поштовање обуставе ватре преко заједничког центра који ће бити формиран у једном од азербејџанских рејона на територији ослобођеној од Јерменије. Из тог саопштења се види да турски војници неће заједно са руским патролирати на линији разграничења.

Протести у Јерменији / Фото Танјуг-АП

Због немира у Јеревану, где опозиција организује протесте против споразума а власт хапси демонстранте, један број експерата прогнозира да постоји реална опасност да се не поштује договорено. У Москви многи аналитичари сматрају да су јерменском премијеру Николу Пашињану одбројани дани. Полиција у Јеревану је у среду ухапсила лидера највеће опозиционе партије "Процват Јерменије", бизнисмена Гагика Царакуњана који је организовао митинг против премијера Пашињана. Опозиционери траже да се поништи договор којим велики део територије Нагорног Карабаха прелази под контролу и у састав Азербејџана.

МИРОТВОРАЧКА БРИГАДА

РУСКИ миротворци који су стигли у Карабах су специјална јединица која улази у састав међународних миротворних снага ОУН. Њу чине само професионални војници. До сада су обављали сличне задатке у Осетији, Придњестровљу и Абхазији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)