ОД ТРЊА ДО ЗВЕЗДА: Брачни пар имиграната из Турске је направио вакцину за корону, о њима прича цео свет (ВИДЕО)

Новости онлине

10. 11. 2020. у 21:59

ОД ТРЊА ДО ЗВЕЗДА: Брачни пар имиграната из Турске је направио вакцину за корону, о њима прича цео свет (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

СВЕТ је на корак од веома важне победе над вирусом корона, а светски медији тренутно причају о брачном пару који стоји иза открића нове вакцине.

Британија је већ наручила 40 милиона доза "Фајзерове" вакцине, која наводно има проценат успешности од 90 одсто. Иако "Фајзер" финансира истраживања, технологија је власништво немачке компаније БиоНТек, коју су основали професор Угур Сахин и његова супруга Озлем Туреци.

Сахин је рођен у Турској, и као мали се преселио у Немачку где су његови родитељи радили у фабрици аутомобила. Управо је у Немачкој завршио медицину и постао професор, али и истраживач усресређен на имунотерапију.

Док је радио као лекар упознао је своју колегиницу, Озлем Туреци, која такође вуче корене из Турске. Она је ћерка лекара који је мигрирао у Немачку, и заједно су истраживали имуни систем као главни фактор борбе против рака.

Пре 19 година су основали фирму "Ганимед фармацеутикалс", са циљем да развију антитела за борбу против рака, а 2016. године су продали компанију за чак 1.4 милијарде долара.

БиоНТек су основали 2008. године, и радили су на развоју алата за имунотерапију рака, а фондација Била Гејтса је уложила чак 55 милиона долара у њихову компанију која ради на програмима за ХИВ и туберкулозу.

Сахин и Туреци су уврштени на листу 100 најбогатијих Немаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)