ПАПА УЗ БАТКУ: Нови ватикански нунциј стигао у Минск

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

09. 11. 2020. у 21:51

ПАПА УЗ БАТКУ: Нови ватикански нунциј стигао у Минск

Анте Јозић и Александар Лукашенко / Фото Председничка администрација

ЗА разлику од западних земаља, Ватикан је признао Александра Лукашенка за легитимног председника Белорусије тако што је нови апостолски нунциј архиепископ Анте Јозић, предао акредитивно писмо управо Лукашенку.

Јозић је родом из Хрватске и пре десетак година је био помоћник нунција у Москви.

На свечаности је Лукашенко казао да посебни односи вежу Белорусију и Ватикан јер на међународној арени заједно раде на реализацији важних иницијатива као што је борба против трговине људима, супротстављају се насиљу према деци, штите традиционалне породичне вредности и др.

- У односима Ватикана и Белорусије посебну пажњу посвећујемо питању међуконфесионалних односа. Ми рачунамо на консолидацију и конструктивну улогу Католичке цркве и белоруског друштва - казао је Александар Лукашенко.

Католички епископи у Белорусији били су шокирани тиме што је Ватикан признао Лукашенкову легитимност као председника. Лукашенко није скривао незадовољство због тога што је први човек Конференције католичких епископа Белорусије архиепископ Тадеуш Кондрусевич путовао у Пољску "по консултације како да разруши Белорусију". Он тврди да је рекао папи Фрањи да би било логично да се католички свештеници образујују у Минску, а не да се шаљу они из Пољске, кад су тамошње власти заузеле негативан став према Белорусији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)