ЂАЦИ НАПАЛИ ПОЛИЦИЈУ ЗБОГ КОРОНЕ: Средњошколци незадовољни оштрим мерама бацали запаљиве бомбе и превртали аутомобиле (ВИДЕО)

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

09. 11. 2020. у 17:35

НЕЗАДОВОЉНИ недовољним санитарним протоколом, део средњошколаца из лицеја "Миреј Грене" у Компијењу, стотинак километара северно од Париза, напали су полицајце и ватрогасце каменицама и другим приручним материјалом.

ЂАЦИ НАПАЛИ ПОЛИЦИЈУ ЗБОГ КОРОНЕ: Средњошколци незадовољни оштрим мерама бацали запаљиве бомбе и превртали аутомобиле (ВИДЕО)

Фото: Твитер

Друштвеним мрежама и медијским простором круже снимци у коме бесни ђаци пред очима немоћне патроле разбијају и покушавају да преврну један полицијски аутомобил.

Истовремено, теже је, у руку, лансирном рампом за ватромет, повређен ватрогасац из екипе која је дошла да угаси запаљене канте и палете испред лицеја. Четворо изгредника је ухапшено после изазивања материјалне штете.

Незванично се наводи да су се ђаци побунили због недовољних мера заштите услед епидемије корона вируса. Француске власти инисистирају на томе да деца нормално иду у школу усред општег карантина. Под притиском јавности, додатно је одлучено да средњошколци могу физички да похађају само 50 одсто наставе, тамо где је то могуће. Учитељи старијих разреда основних школа нису задовољни, желе исто, па су сви заједно за данас (уторак) најавили велики национални штрајк.

Неки политичари, међутим, сматрају да ова побуна ђака у Компјењу нема везе са короном. Из надлежног ректората у Амјену су поручили да су најновији инциденти резултат климе насиља. Пре неколико дана дошло је до побуне у једном оближњем кварту због трговине дрогом.

У сваком случају, ово је још један од еклатантних примера у којима полицијце у Француској нападају током вршења дужности и који показују стање у француском друштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)