БРОЈ ПОГИНУЛИХ ПОРАСТАО НА 100: Још се трага за жртвама олује

Танјуг

07. 11. 2020. у 08:36

У катастрофалној олуји Ета у Централној Америци број погинулих у порастао је на око 100, након што је војска Гватемале стигла до удаљеног планинског села у којем су покренута разорна клизишта, јавља Ројтерс.

БРОЈ ПОГИНУЛИХ ПОРАСТАО НА 100: Још се трага за жртвама олује

Фото: Принтскрин

Многи од погинулих затрпани су у својим домовима у селу Куеха у централном региону Алта Верапас, где је клизиште однело око 150 кућа.

"Чини се да је подручје око села претходно имало огромно клизиште на путном превоју пре десет година, због чега су десетине људи погинуле. Сада се због Ете клизиште покренуло", рекао је портпарол војске Рубен Тељес.

Ета је једна од најжешћих олуја које су погодиле Средњу Америку у посљедњих неколико година, а амерички Национални центар за урагане упозорио је да ће се "катастрофалне поплаве" у региону наставити.

Уништени путеви и мостови успорили су спасилачке акције широм Хондураса и Гватемале, присиљавајући власти да регрутују војску и користе хеликоптере и глисера за спасавање људи који су се попели на кровове кућа.

Ета је у уторак направила хаос у Никарагви као ураган категорије четири, с ветром јачине од 241 километар на сат, пре него што је ослабила на тропску депресију и донела бујице кише у регионима Хондураса и Гватемале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)