УСКОРО ЈОШ ЈЕДНА РУСКА ВАКЦИНА? За недељу дана почиње трећа фаза тестирања цепива научног центра "Вектор"

Novosti online

06. 11. 2020. у 22:13

УСКОРО ЈОШ ЈЕДНА РУСКА ВАКЦИНА? За недељу дана почиње трећа фаза тестирања цепива научног центра Вектор

Фото: Depositphotos

ТРЕЋА фаза клиничких испитивања вакцине против вируса корона, коју је развио Државни научни центар „Вектор“, почиње за недељу дана, изјавила је директорка руске савезне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова у интервјуу телевизији „Русија 1“.

Она сматра да су сви досадашњи резултати испитивања вакцине у Центру „Вектор“ били добри. Добровољци који су учествовали у клиничким испитивањима нису имали никакво погоршање здравља, бол или температуру.

- Доказано је да је вакцина сигурна. Она је ареактогена, у њој нема страних протеина, тако да сигурно не изазива никакве реакције - додала је Попова.

Она је нагласила и да се већина случајева инфекције ковидом 19 догађа у јавном превозу, чак 80 процената свих случајева, јер нису поштовали правила превенције: ношење маски, одржавање хигијене руку и избегавање већих скупова. 

- Ситуација са ширењем ковида 19 је и данас прилично напета, у великом броју региона је тешка, број заражених и даље расте - рекла је Попова.

Подсетимо, Центар „Вектор“ је 24. јула добио од Министарства здравља Русије дозволу за спровођење клиничких испитивања вакцине против вируса корона. Испитивања су завршена 30. септембра.

Председник Русије Владимир Путин је 14. октобра објавио да је вакцина Центра „Вектор“ добила потврду о регистрацији. 

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)