ЗДРАВСТВО У КРИЗИ: Италија броји и колатералне жртве

М. Остојић

05. 11. 2020. у 16:50

ЗДРАВСТВО У КРИЗИ: Италија броји и колатералне жртве

Фото: АП

КОЛОНЕ возила хитне помоћи чекају у реду испред неких болница широм Апенинског полуострва, у њима оболели од вируса корона, а болесници оболели од других болести заборављени, они су колатерална штета, "репрограмиране су активности да би се дао приоритет у клиникама за пацијенте Ковида, тако се одлаже смештај за друге патологије".

Председник Високог институа за Здравље Силвио Брусаферо тако објашњава санитарну кризу у Италији, одуговлачење, јер нема могућности за смештај у многим регионима и оних пацијената са оболењима од тумора, преко милион онколошких скрининга је одложено.

Када је реч о срчаним болесницима где је реч о брзини реаговања и смештаја, у противном бива касно, таквих не добије помоћ између 40 и 50 процената, 2.500.000 очних прегледа је одложено и око 300.000 интервенција.

Да трагедија италијанског здравства буде још потпунија сведоче многи случајеви где је пацијент успевао да оствари после дугог чекања могућност да буде смештен у болницу, на уласку није био позитиван на корона вирус али у чекаоници где су били измешани и болесни од Ковида бивају заражени.

И то је италијанска реалност здравства у кризи, здравства у које годинама није много улагано, у многим салама хитне помоћи где су пацијенти измешани док се не идентификује корона вирус, догађа се неретко и то, а онда бива касно за оне који су ушли негативни - тако постају колатерална штета Ковида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)