ОВИ ПАЦИЈЕНТИ ИМАЈУ ВЕЋИ РИЗИК ОД СМРТНОСТИ ЗБОГ КОВИДА: Нова студија енглеских научника расветлила ко је у 50 одсто већој опасности

Novosti online

04. 11. 2020. у 13:06

ОВИ ПАЦИЈЕНТИ ИМАЈУ ВЕЋИ РИЗИК ОД СМРТНОСТИ ЗБОГ КОВИДА: Нова студија енглеских научника расветлила ко је у 50 одсто већој опасности

Фото Д. Поздеровић

КОВИД -19 циља на основну функцију бубрега тако повећавајући ризик од смрти код пацијената на интензивној нези.

Ново истраживање објављено у журналу "Анестхесиа" открива много већи ризик од смртности код пацијената са ковидом који се налазе на интензивној нези и имају неку од хроничних болести бубрега или који као резултат ковида развијају акутно оштећење бубрега.

Др Саној Сони са Империјал колеџа у Лондону испитивао је везу између хроничне болести бубрега и акутне бубрежне инсуфицијенције и клиничких исхода 372 пацијента примљена на Одељење интензивне неге између 10. марта и 23. јула. Просечна старост пацијената била је 60 година, од чега су 70 одсто били мушкарци.

Укупно 216 пацијената (58%) имало је неки облик бубрежног оштећења, а од њих је 45 одсто развило акутно бубрежно оштећење док је 13 одсто имало већ постојећу бубрежну болест. Преосталих 42 одсто није патило ни од једне болести.

Пацијенти који су развили акутну бубрежну инсуфицијенцију нису имали историју бубрежних болести пре пријема на интензивну негу, што указује на то да је стање било директно повезано са инфекцијом корона вируса.

Резултати студије су показали да су пацијенти без оштећења или болести бубрега имали стопу смртности од 21 одсто, они са изненадном инсуфицијенцијом изазваном ковидом 48 одсто, док су они са већ постојећом хроничном болешћу бубрега имали стопу смртности од 50 одсто!

Код пацијената са завршном фазом бубрежне болести, где је била неопходна редовна дијализа, стопа морталитета износила је 47 одсто, а највећа стопа је била код пацијената који су имали трансплатацију чак 86 одсто, што доказује да су управо они најрањивија група.

Стручњаци кажу да су били изненађени када су открили да је смртност код пацијената који су имали дијализу била слична оној код пацијената са мање тешким бубрежним болестима. Другим речима, резултати студије сугеришу да пацијенти са дијализом имају исте шансе да преживе као и пацијенти са мање озбиљним хроничним болестима бубрега или бубрежном инсуфицијенцијом.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)