ИЗБОРИ КАО НУКЛЕАРНИ РАТ: Американци купују пушке, складиште храну, тоалет папир, гориво и кеш

Новости онлине

03. 11. 2020. у 13:57

УМЕСТО доношења одлуке коме ће подарити глас на предстојећим председничким изборима, многи Американци последњих неколико дана проводе у агонији и шопинг грозници.

ИЗБОРИ КАО НУКЛЕАРНИ РАТ: Американци купују пушке, складиште храну, тоалет папир, гориво и кеш

Продавци оружја у САД трљају руке / Фото АП

Сцене, које преносе тамошњи медији, више подсећају на припрему за нуклеарни рат или природну катастрофу него на финале изборног процеса.

Табита Конверс се тихо припремала за изборни дан складиштећи у свом подруму конзервирану храну, тоалет папир и друге основне намирнице. Чак је и супруга наговорила да за сваки случај купи ловачку пушку.

КО ЗНА ШТА ЈОШ МОЖЕ ДА СЕ ДЕСИ?

Попут милиона Американаца, и она се плаши насиља за које стручњаци кажу да може бити пратећи ефекат овогодишњих председничких избора. У години коју су похарали пандемија смртоносног вируса корона и пожари катастрофалних размера, а коју су обележили насилни протести за људска права и запаљива предизборна реторика – ко зна шта се још може десити.

Водећи се том логиком, Американци су најпре похрлили у продавнице оружја и муниције. Продаја је рекордно скочила.

„Они чак ни не знају процес. Само желе да купе оружје - и дневно имам око стотину позива у вези с тим“, рекао је Бил Кјучик, власник продавнице оружја, за Скај њуз, показујући на празну витрину у којој се, како каже, иначе налази „стотинак пушака“.

Фото: ЕПА

Грађани Мичигена, кључне „колебљиве“ државе, тзв. свинг државе, за коју се не зна поуздано за ког кандидата ће гласати, предњаче у наоружавању због страха од грађанских немира у случају спорног изборног резултата. Али, Мичиген, има и разлог више – та држава показала се и као жариште домаћих милитантних активности.

ОРУЖЈЕ И ХРАНА НИСУ ДОВОЉНИ

Талас панике одбацио је Американце и до банкомата. Иако банкари саветују да се не доносе исхитрене финансијске одлуке – гомилање кеша ипак делује као разумно решење за поједине грађане САД. С друге стране, у страху од нестанка струје, све више купују уређаје које раде на гас, а самим тим гомилају и плинске боце у своје оставе.

Многи су отишли и корак даље – побегли су из својих градова у удаљена, мање насељена подручја, док су се неки одлучили за још сигурнију варијанту и обезбедили себи праве правцате бункере.

Они који су остали у својим домовима предузимају све да ни по чему не буду упадљиви – политичке налепнице и транспаренте уклањају са својих аутомобила и кућа, а дворишни знакови са именима и паролама председничких кандидата завршавају у смећу.

Они који имају сопствени бизнис, продавнице, барове или ресторане, такође предузимају посебне мере како би обезбедили своје локале током изборног дана и онога што може уследити касније.

Фото АП

СВИ МРАЧНИ СЦЕНАРИЈИ

Узаврела атмосфера пред изборе довела је до тога да грађани САД очекују неколико сценарија у случају спорних резултата и сви су мрачни.

Према наводима америчких медија, уколико један од председничких кандидата не жели да призна пораз, може доћи до протеста, а они лако могу прерасти у насилне. Грађани, пак, страхују да би то могло добити и димензије грађанског рата.

У прилог томе иде и недавна објава самопрозваног „Децентрализованог анархистичког колектива“ повезаног са Антифом. Та организација је на Твитеру поделила мноштво упутстава која покривају све аспекте насилних протеста, од прве помоћи демонстрантима до савета како санирати уобичајене повреде од полицијског оружја, па чак и како најефикасније лечити ране од метка.

[ Tuesday, November 3, 2020 1:04 PM ] Branko Rajcevic:

Ипак, судећи по припремама грађана, као да следи смак света.

Водећи председнички кандидати, републиканац Доналд Трамп и демократа Џо Бајден, изгледа, немају никакве шансе на овим изборима, страх и конзумеризам дефинитивно су однели убедљиву победу.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)