НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ДРЖАВУ: Њујорк уводи карантин пре тестирања на корону

Танјуг

01. 11. 2020. у 00:46

ВЕЋИНА људи који долазе у државу Њујорк мораће да проведу најмање три дана у карантину пре него што се тестирају на корона вирус, а уколико резултат буде негативан, моћи ће да напусте карантин.

НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ДРЖАВУ: Њујорк уводи карантин пре тестирања на корону

Фото: Танјуг/АП

Ове мере се неће односити на становнике држава са изузетно великим бројем новозаражених, а за Њујорчане који напуштају државу на мање од 24 сата важиће другачија правила, саопштио је гувернер Ендрју Куомо.

Куомо је као пример држава са изузетно великим бројем новозаражених навео Конектикат, Пенсилванију и Њу Џерси, одакле многи долазе за Њујорк. Гувернер није прецизирао да ли ће од новог режима бити изузети Вермонт и Масачусетс.

Они посетиоци Њујорка чији резултат буде позитиван на корона вирус мораће да остану у карантину.

Грађани ће по доласку у државу такође морати да покажу негативан тест на корона вирус не старији од три дана, преноси Ројтерс.

Њујорчани који се враћају у државу након мање од 24 сата морају да се тестирају у периоду од четири дана по доласку, али Куомо није прецизирао да ли морају да буду у карантину док чекају резултате.

Уколико су грађани Њујорка били ван државе дуже од 24 сата, за њих важе иста правила као и за остале.

Из канцеларије гувернера нико није био доступан за коментар ради појашњења новог режима уласка у државу.

Према правилима су на снази у овој држави, путници могу да изађу из самоизолације само четири дана након могуће изложености вирусу, упркос томе што Центар за контролу и превенцију болести упозорава да је период инкубације 14 дана и да тест може да покаже лажан негативан резултат уколико се уради исувише рано.

Новим правилима замењени су ранији прописи према којима они који у Њујорк долазе из држава са лошом епидемиолошким ситуацијом морају да буду у самоизолацији у својим домовима или хотелу током 14 дана, без обзира на резултат теста. Ова листа државе проширена је на скоро све у САД.

Раније у току године, Њујорк је био један од најсмртоноснијих жаришта епидемије на свету, али сада има једну од најнижих стопа заражености у САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)