СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ОД 7 РИХТЕРА У ГРЧКОЈ Тресло се од Атине до Истанбула, у Измиру срушене зграде (ВИДЕО)

Новости онлине

30. 10. 2020. у 14:05

СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ОД 7 РИХТЕРА У ГРЧКОЈ Тресло се од Атине до Истанбула, у Измиру срушене зграде (ВИДЕО)

Фото: ПринтскринТвитер

СНАЖАН земљотрес погодио је данас грчка острва Додеканез, а потрес се осетио и у Атини, али и у Турској.

Према иницијалним проценама, земљотрес је имао снагу 7 степени по Рихтеровој скали, а догодио се северно од острва Самос.

Према писању грчког дневног листа "Екатхимерини", подрхтавање које је трајало дуго осетило се широм Грчке, па све до Истанбула.

Након првог потреса, уследила су још три са магинутдама 4,1, 4,2 и 4,8.

Локални медији јављају о штети на објектима и путевима, док према извештајима из Турске неколико зграда у обалном граду Измиру се урушило због потреса.

Стижу и први снимци из Измира на којима се, поред срушених и оштећених зграда, виде и поплављене улице, јер је ниво воде у Егејском мору порестао након земљотреса и поплавио део града.

Турска служба за катастрофе и ванредне ситуације објавила је да је земљотрес имао снагу 6,6 степени, а Амерички геолошки институт измерио је седам степени око 12.50 часова.

Епицентар је био 17 километара од обале провинције Измир, на дубини од 16 километара, наводи турска служба. Амерички геолошки институт саопштио је да се потрес догодио на дубини од 10 километара и да је епицентар био 35 километара од турске обале.

Становници грчког острва Самос, на којем живи око 45.000 људи, позвани су да се не приближавају обали, саопштено је из грчке организације за антисеизмичко планирање.

- То је био веома велики земљотрес, тешко је да се догоди снажнији - изјавио је Ефтихмиос Лекас, шеф ове организације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)