ПРЕДСЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Сада је време за стрпљење и дисциплину

Танјуг

29. 10. 2020. у 23:33

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је вечерас да ће све земље чланице ЕУ добити вакцине против Ковид19 "у исто време и под истим условима сразмедрно броју становника".

ПРЕДСЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Сада је време за стрпљење и дисциплину

Фото: Танјуг/АП

Урсула фон дер Лајен је након видео конфренције лидера ЕУ 27 који су ванредно разговарали о ЕУ сарадњи и одговору на други талас корона вируса, оценила да је ситуација у Европи ”врло озбиљна”, уз пораст бројева инфицираних, хоспитализованих и смртних случајева.

-Ако не регујемо хитно и кохерентно здравствени системи ће бити преплављени таласом пандемије- упозорила је фон дер Лајен.

Председница Европске комисије позвала је све чланице ЕУ да деле тачне и правовремне информације о националним епидемиолошким ситуацијама са Европским центром за превенцију и контролу заразе, а све Европљане да преузму мобилне апликације за праћење контаката каоо би се зауставило нагло ширење вируса.

Фон дер Лајен је нагалсила важност масовног тестирање и поручила да је Комисија издвојила 220 милиона евра за прекогранични превоз ковид пацијената тамо где се то покаже као неопходно.

Она је најавила нову ЕУ платформу на којој ће стручни саветници и научници из земља чланица и ЕУ институција износити своја запажања и најбоље праксе у борби против корона вируса.

”Разумем да сте сви уморни и забринути, али сада је време за стрпљење и дисциплину. Најважније је да се усвоје одбрамбене здравствене навике као што су ношење маски, дистанца и избегавање гужви. Само тако ћемо заједно победити вирус”, закључила је фон дер Лајен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)