ЗАХАРОВА СЕ ЖЕСТОКО ОБРУШИЛА НА ОРБАНА: Размена тешких речи - Ви сте чинили масовне злочине!

Новости онлине

29. 10. 2020. у 21:56

ЗАХАРОВА СЕ ЖЕСТОКО ОБРУШИЛА НА ОРБАНА: Размена тешких речи - Ви сте чинили масовне злочине!

Фото: ЕПА

ИЗЈАВЕ мађарског премијера Виктора Орбана о улози Црвене армије током Другог светског рата грубо изврћу историјску истину, а управо је Мађарска за време диктатора Миклоша Хортија била савезник Хитлера и „истакла се“ масовним злочинима на окупираним територијама, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према речима Захарове, Орбан је раније током говора на тргу Сабадшаг у Будимпешти рекао да је споменик који се тамо налази, а који је постављен у знак сећања на 80.000 војника Црвене армије који су погинули приликом ослобађања мађарске престонице – „споменик совјетске окупације“.

- Такве изјаве грубо изврћу историјску истину и догађаје из Другог светског рата. Подсећамо да се Хортијева Мађарска, најближи Хитлеров савезник, узевши активно учешће у подели Чехословачке и Хитлеровој агресији на Југославију, 27. јуна 1941. године иницијативно придружила нападу нацистичке Немачке на Совјетски Савез и 'истакла се' масовним злочинима против цивила на окупираним територијама, као и против совјетских заробљеника - саопштила је Захарова.

Она је истакла да је „Црвена армија донела европским народима мир и слободу, избавивши их од фашизма“.

- Данас се у појединим земљама примећује тежња да се искриви та чињеница и да сакрије кључна улога наше земље у победи над фашизмом, да се умањи значај историјске одговорности појединих престоница за злочине из ратног периода, да се "оправдају" режими нацистичких помагача. И даље ћемо се одлучно супротстављати таквим фалсификатима - указала је Захарова.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)