ОДОЛЕВАЛИ КОРОНИ ДО САДА: Забележена прва два случаја упркос мерама

Танјуг

29. 10. 2020. у 08:30

ОДОЛЕВАЛИ КОРОНИ ДО САДА: Забележена прва два случаја упркос мерама

Фото: АП

НА МАРШАЛОВИМ острвима, једном од ретких места на којима није било заражених корона вирусом, забележена су прва два позитивна случаја.

Влада овог пацифичког архипелага објавила је да двоје радника из САД имају ковид-19 након што су стигли с Хаваја у уторак.

Они су допутовали војним летом и од тренутка када је утрвђено да су ковид позитивни, смештени су у изолацију. Обоје су асимптоматски случајеви.

Маршалова острва су затворила границе још у марту како би спречили да се вирус прошири и на њиховој територији.

Власти су нагласиле како заражени пар спада у строго граничне случајеве, а 35-годишњакиња и 46-годишњак одмах су изоловани без опасности за даљњим ширењем вируса у заједници.

Већина острвских држава на Пацифику затворило је своје границе у раним данима пандемије због забринутости да њихови болнички системи не би издржали велико и нагло ширење вируса.

У јуну су Маршалова острва ублажила рестрикције и допустила боравак већином припадницима америчке војске, али уз услов тронедељног карантина у војној бази Квајелин, која се иначе користи за тестирање војног наоружања.

Верује се да Кирибати, Микронезија, Науру, Палау, Самоа, Тонга, Тувалу и Ванатау још немају регистроване случајеве ковида-19.

Локалне власти позвале су људе да остану будни, да наставе да се придржавају мера опреза и саопштиле да нису потребне никакве мере затварања.

Влада је аплеловала на грађане да наставе да буду спремни и да припеме залихе хране и лекова за две до четири недеље.

С популацијом од 55.000 људи, Маршалова острва састоје се од два ланца коралних атола, заједно с више од 1.000 острваца, северно од екватора на Пацифику.

Маршалова острва су самоуправна држава, али САД контролише њихову безбедност и одбрану и сваке године им обезбеђују милионе долара помоћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)