УВОДИ СЕ КАРАНТИН НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ: Макрон због епидемије вируса корона наредио поновно закључавање

Тањуг

28. 10. 2020. у 20:40

УВОДИ СЕ КАРАНТИН НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ: Макрон због епидемије вируса корона наредио поновно закључавање

Фото: АП

ФРАНЦУСКА је поново прогласила општи карантин. Председник ове земље Емануел Макрон обратио се у среду увече нацији и саопштио да ће изолација трајати најкраће до 1. децембра.

Истовремено је поручио да ће се сваких 15 дана вршити евалуација стања, што би могло, у случају добрих резултата, да омогући отварање одређених продајних објеката.

За сада, остају отворени само апотеке, продавнице хране и других неопходних артикала. За разлику од пролећног карантина, имајући у виду да је природа вируса боље проучена, школе ће бити отворене. Биће омогућена и посета старачким домовима.

Макрон је нагласио и да ће наставити да раде јавне службе, фабрике, пољопривредна добра, грађавинске фирме.

- Привреда не сме ни да се заустави, ни да се уруши – поручио је француски председник.

С друге стране, рад од куће се препоручује кад год је то могуће. Студенти ће наставу пратити на даљину. Из куће ће моћи да се изађе само због неопходне набавке, да се оде на посао, одведу деца у школу, оде код лекара или се прошета један сат најдаље километар од куће. Поново се, дакле, у употребу враћају потврде и казне за оне који не поштују ове мере. Биће забрањена сва јавна окупљања, а неће бити дозвољено ни кретање између региона.

Неће радити ни барови и ресторани, цвећаре, фризери... Макрон је поручио да ће, без обзира на цену, држава наставити да помаже свима, између осталог и тако што ће мала и средња предузећа добијати до 10.000 евра за претпрљену штету, док ће запосленима из државне касе бити исплаћене плате иако не раде. Многе кафеџије, међутим, истичу да то може само да запуши рупе, али не и да спречи њихов финансијски бродолом.

Границе са другим државама ЕУ биће отворене, док спољне границе ЕУ остају затворене. На аеродромима ће се вршити обавезни тест за све оне који се враћају у земљу.

Посета гробљима ће бити дозвољена да би се, како је истакао Макрон, преминули достојно сахранили.  

Општи карантин ступа на снагу већ у ноћи између четвртка и петка.

- Сваки сат је битан – упутио је Макрон алармантну поруку.

Фото: ЕПА

Француски председник је нагласио да су досадашње мере биле тешке, али да ови напори нажалост нису били довољни.

- Вирус циркулише брзином коју ни највећи песимисти нису могли да предвиде – казао је Макрон.

Поручио је да је и даље на делу стратегија "живети с вирусом" уз успоравање епидемије.

- Урадили смо све што смо могли – рекао је Макрон и нагласио да је стратегија власти била добра, као и да је Француска европска земља која највише тестира, с 1,9 милиона тестова недељно.

Али, истакао је да се епидемија изненада убрзава и да вирус добија на снази са доласком зиме.

- Сви смо у Европи изненађени еволуцијом вируса – пренео је француски председник.

Макрон је изнео црну визију да ће други талас "без сумње бити тежи и смртоноснији од првог". Нагласио је и да ће средином новембра, "шта год урадили", на реанимацији у Француској бити 9.000 људи! Тренутно их има око три хиљаде, док је у најтежем тренутку првог таласа на респираторима било 7.500 пацијената.

Иницијални капацитети на реанимацији у Француској износе 5.000 места, у међувремену су повећани на 6.000, а Макрон је у среду обећао да ће их бити и 10.000. Власти су још пролетос најавиле повећање на 12.000, али то очигледно није учињено. Француски председник је, међутим, поручио да циљ није да људи масовно попуњавају кревете на реанимацији.

Емануел Макрон је такође рекао да решење није ни принцип достизања колективног имунитета, јер би за неколико месеци у том случају у земљи било чак 400.000 преминулих. Као неетичку меру одбацио је и селективно затварање најугроженијих група, од којих неки уз то живе и са млађима. Принцип "тестирати – трасирати – изоловати" оценио је као успешан у условима када има хиљаду заражених дневно, а не као сада, када их на основу извршених тестова има између 40 и 50 хиљада, односно "без сумње, двоструко више".

Макрон је истакао да је нове мере донео после консултација са научницима, политичким представницима, привредним удружењима и европским партнерима. Циљ је да се на овај начин заштите најслабије и најосетљивије особе, јер су међу преминулима 85 одсто старији од 70 година, али да се пружи заштита и млађима, јер на ренанимацији тренутно 35 пацијената има мање од 65 година. Намера је, такође, да се на овај начин заштите болнице и болничко особље, али како је рекао Макрон, и најсиромашнији који су и највише погођени вирусом.

Фото: Танјуг/АП Пхото/Lewis Joly

У изрицању мера тражена је равнотежа у одржавању привреде, али је Макрон ипак нагласио:

- За нас ништа није важније од људских живота.

Према речима француског председника, намера је да се на овај начин број заражених смањи на 5.000 дневно.

- Останите максимално код куће и поштујте правила! – упутио је Макрон поруку нацији.

Емануел Макрон је такође поново истакао да научници предвиђају да ће вакцина бити доступна тек на лето следеће године, иако је председник Европског савета Шарл Мишел у среду пре подне, свега неколико сати раније, нагласио да ће у ЕУ већ до краја ове године или на самом почетку следеће бити доступне "три до четири вакцине", због чега намерава да врло брзо обави консултације са свим шефовима држава или влада ЕУ, да би се на време утврдила логистика око њихове расподеле и доставе, у циљу организовања кампање вакцинисања. То, очигледно, није и Макронова визија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)