ИСТРАЖИВАЧИ СА ХАРВАРДА: Мали ризик од заразе короном у авиону

Танјуг

27. 10. 2020. у 21:56

ИСТРАЖИВАЧИ СА ХАРВАРДА: Мали ризик од заразе короном у авиону

Фото: АП

РИЗИК од заразе Ковидом-19 у авионима је, уз предузете безбедносне мере, врло низак, знатно мањи него у продавници или ресторану, објавили су данас истраживачи са Харварда.

Истраживање је финанцирала групација Airlines for America која окупља авиокомпаније и производаче авио-опреме, у време док америчке фирме месечно бележе милијарде долара губитака због пада промета од 65 посто због корона вируса, преносе амерички медији.

Амерички авиопревозници имају 50 посто мање летова него прошле године.

Истраживање је показало да након што су авиокомпаније увеле обавезно ношење маски, појачале чишћење и измениле поступак уласка и изласка путника, "има јако мало доказа о зарази током лета“.

Наводи се како авиони имају систем вентилације који промени ваздух просечно свака два до три минута, чиме се уклања 99 посто честица величине корона вируса.

Научници истичу и да маске значајно смањују ризик од преноса заразе.

Амерички центар за контролу и спречавање болести је препоручио да путници и чланови посаде у авионима и на аеродромима носе маске како би се спречило ширење Ковида-19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bonaparta

27.10.2020. 22:52

Kako se izmišljaju rešenja kada imaju materijali interes "veliki" igrači. Opasno je kada idete autobusom sa 50 putnika, a nije u avionu gde ima 100 putnika. Čudan neki virus. Neće na kapital. Izgleda da je i n spreman a korupciju.