ИНСПЕКТОРИ ИАЕА: Иран гради подземно нуклеарно постројење

Танјуг

27. 10. 2020. у 19:58

ИНСПЕКТОРИ ИАЕА: Иран гради подземно нуклеарно постројење

Фото: ЕПА

ИНСПЕКТОРИ Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) саопштили су данас да је Иран почео изградњу подземног постројења за нуклеарну центригуфугу, након летошње експлозије у другом објекту исте намене, за који је Техеран тврдио да је био саботажа.

У данашњем интервјуу за АП, генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси изјавио је да Иран непрекидно складишти обогаћени уранијум али да га, по свему судећи, нема довољно за израду нуклеарног наоружања.

Након експлозије нуклеарног постројења Натанц у јулу, Техеран је најавио изградњу новог, безбеднијег подземног објекта у оближњим планинама.

Иако се на сателитским снимцима не назире ни градилиште, ни нови објекат, Гроси тврди да је изградња започета, али не и довршена јер је у питању дуготрајан процес.

Директор ИАЕА није желео да пружи друге детаље уз образложење да је реч о "поверљивим" информацијама.

Нуклеарно постројење Натанц било је на мети напада компјутерским вирусом Стакснет за који се верује да је америчко-израелска акција, међутим, власти у Техерану још увек нису никога званично оптужиле за јулску саботажу, иако је сумња иницијално пала на Израел.

Гроси је потврдио да иранске валсти сарађују и да су инспектори ИАЕА присутни и редовно контролишу нуклеарна постројења у Ирану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)