ОПСАДНО СТАЊЕ ЗБОГ ПРОТЕСТА И КОРОНЕ: Апел и аларм са свих страна на Апенинском полуострву

М. Остојић, од сталног дописника, Рим

27. 10. 2020. у 18:35

ОПСАДНО СТАЊЕ ЗБОГ ПРОТЕСТА И КОРОНЕ: Апел и аларм са свих страна на Апенинском полуострву

Фото: ЕПА

ПРОТЕСТИ већ два дана разарају и пустоше италијанске градове, Напуљ, Милано, Торино.

Најављују се нови, да ли мирни или не остаје да се види, све у знак протеста због нових строжијих мера и затварања ресторана, барова и разних активности а у којима не учествују само предузетници, док се корона вирус шири незаустављивом брзином.

Лекари хитне помоћи апелују да се затвори регион Ломбардија јер је већ у колапсу од корона вируса, не би ли ефекти таквог потеза уследили за 10 до 15 дана.

Саветник министра здравља др Валтер Рићарди тражи затварање градова Напуљ и Милано, јер је зараза незаустављива а тек ће уследити ефекти ширења корона вируса након протеста где није било ни маски ни дистанцирања и где је близу колапс. 

Од јучерашњег броја од 17.000 новозаражених данас се дошло до готово 21.000 на 174.000 урађених тампон тестова што и не представља максимални број до сада урађених у једном дану и до застрашујућег броја преминулих, 221 што је увећање за 80 жртава више, бум повећања броја на интензивној терапији, 127 више у једном дану.

У Риму је први пут од почетка пандемије новозаражених преко 1.000, у Лацију готово две хиљаде, у Кампанији 2.761, највећи број позитивних од почетка корона вируса, Ломбардија преко 3.500.

Упозорења да се вирус може пренети дословно свуда, у аутобусу, у метроу, на улици, у лифту, са апарата за диструбуцију пића - речју свуда где је неко пре нас користио дугме, кваку, држач, свуда може остати од зараженог вирус који живи дуго на таквим површинама.

Дословно нема места где се не може задржати вирус зато се апелује на строгу дезинфекцију руку и сваки пут када се додирне нешто што је на заједничком коришћењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)