ПЕКИНГ КОНТРОЛИШЕ КОВИД И КУЈЕ НОВИ ПЛАН: Кинески врх иза затворених врата спрема краткорочни и дугорочни економски и политички програм

Д. Д. С.

27. 10. 2020. у 00:33

ПЕКИНГ КОНТРОЛИШЕ КОВИД И КУЈЕ НОВИ ПЛАН: Кинески врх иза затворених врата спрема краткорочни и дугорочни економски и политички програм

Илустрација - Foto AP

ПРЕДСЕДНИК Кине Си Ђинпинг, лидер Комунистичке партије најмногољудније земље, заједно са члановима Централног комитета иза затворених врата формулише 14. по реду петогодишњи економски и политички план за период од 2021. до 2025. године. Током четвородневног састанка 200 партијских чланова расправљаће и о визији до 2035. године, за када је Си поставио рок за постизање "социјалистичке модернизације".

Ванредно партијско окупљање кинеског руководства заказано је неколико дана уочи гласања у САД, где се, усред разбуктале пандемије вируса корона, за место у Белој кући боре републиканац Доналд Трамп и демократа Џозеф Бајден. За разлику од Кине, одакле је кренуо вирус корона, али која се са њим и најуспешније од свих изборила, САД се суочавају са великим "опоравком" економије 2021. године.

Кина у односу на Америку, главног економског ривала, има огромну предност не само што се пандемије, већи и економског раста, тиче. С обзиром на то да вирус држи под контролом, Кина је за разлику од свих других, бележила раст од готово пет процената.

Аналитичари сматрају да, стога, петогодишњи план Кине подразумева самоодрживост и смањење зависности од Америке, али и других земаља. Иако је Кина и даље у заостатку у односу на ривале у неким областима технологије, Пекинг је решен да зацементира лидерство у областима као што је 5Г мрежа и вештачка интелигенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)