ЦЕНЕ НАФТЕ У ПАДУ: Пандемија и већа производње у Либији утицали на обарање цене нафте

Танјуг

26. 10. 2020. у 18:20

ЦЕНЕ НАФТЕ У ПАДУ: Пандемија и већа производње у Либији утицали на обарање цене нафте

Фото: Депозит

ЦЕНЕ нафте на међународним тржиштима пале су испод 36,64 евра (41 долара) по барелу. До пада цене нафте довело је смањење потражње у САД и Европи због пандемије корона вируса и снажно повећање производње овог енергента у Либији, преноси indeks.hr.

У односу на претходно затварање, цена барела на лондонском тржишту пала је за 67 евро-центи (80 америчких центи) и износила 34,62 евра (40,97 долара). За исти износ смањена је и цена нафте на америчком тржишту, где се барел нафте продаје по цени од 32,98 евра (39,03 долара).

До смањења цене нафте дошло је услед смањења потражње за овим енергентом у САД и Европи, услед пандемије корона вируса.

САД су у петак и суботу пријавиле највећи број новозаражених до сада, а Француска у недељу, када је корона вирус потврђен код више од 50.000 људи. Италија и Шпанија су увеле нове рестрикције како би зауставиле даљи раст броја новооболелих.

Све већи број случајева ковид-19 ствара опасност од увођења нових мера о ограничењу кретања, које смањује могућност дуго очекиваног повећања потражње за нафтом, упозоравају стручњаци.

На пад цене нафте утиче и повећање производње овог енергента у Либији. Либијска Национална нафтна корпорација (НОЦ) је прошлог петка саопштила да ће производња нафте у наредних неколико недеља достићи милион барела дневно.

Производњу нафте би у јануару требало да повећа и Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њени савезници, укључујући и Русију. Они ће дневну производњу нафте увећати за два милиона барела, чиме ће ублажити рекордан пад испоруке који је забележен раније у току ове године.

Руски председник Владимир Путин је прошле недеље рекао да би могао да пристане на продужење споразума о ограничењу испоруке.

Назнака веће понуде стиже и из САД. Америчке компаније су прошле недеље активирале пет постројења за вађење нафте, највише од маја.

ОПЕЦ данас није данас објавио колика је у петак била цена барела сирове нафте из понуде његових чланица, због празника у Аустрији где се налази седиште ове организације. У четвртак је износила 34,57 евра (40,91 долар), преноси indeks.hr.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)