АКО НЕ ПОМОГНЕ ДРЖАВА, ОНДА ЋЕ МАФИЈА: Нове мере затварања у Италији донеле су очај за мале предузетнике

М. Остојић, од сталног дописника, Рим

26. 10. 2020. у 16:57

АКО НЕ ПОМОГНЕ ДРЖАВА, ОНДА ЋЕ МАФИЈА: Нове мере затварања у Италији донеле су очај за мале предузетнике

Фото: Luca Zennaro/ANSA via AP

Око 350.000 предузећа, малих привредника разноликих активности, остаје затворено од данас до 24. новембра.

Држава је обећала одмах, по убразаној процедури 5. милијарди помоћи и за оне који су били обештећени у периоду од марта до отварања активности, али и за оне који тада нису користили фондове за обештећење, наменивши ову суму за наредних 6 седмица, подразумевајући и касу узајамне помоћи. И из Министарства Унутрашњих послова упозоравају да се то мора учинити одмах у противном чека спремна мафија понајвише "Камора" из Кампаније која ће утрчати "да помогне".

Очигледно расте незадовољство због затварања разних активности, упркос чињеници да је број новозаражених увећан у једном дану за преко 21.000, са 128 преминулих. Али, проблем који је евидентан, анализујући протесте по дојавама тајних служби и Дигоса (државна полиција са специфичним надлежностима) јесте тај што у њима не учествују само оштећени приватници већ су се умешале и групе екстремне деснице и групе оних који су већ познате снагама јавног реда или већ одлежали више пута казне по разнуим основама. Посебно је евидентан такав случај у Кампанији и Напуљу, изазивајући хаос након одлуке гувернера Винћенца Де Луке о увођењу полицијског часа и најави забране кретања из једне у другу провинцију.    

Извештаји тајних служби потврђују да се иде ка намери "стварања јединственог протеста у више градова који би допринео клими напетости максималног нивоа". Из Министарства Унутрашњих послова најављују да су спермни да реагују на такве потезе јер имају сазнања да је рећ о "различитим особама на протестима, не само оштећени привреднци, већ и припадници екстрмне деснице и онима из разних криминалних организација". Тајне службе су ушле у "мрежу сценарија за организовање протеста".

Од Напуља, протести су се проширили на Рим, где су припадници "Форца Нуове", екстремне деснице, њих око 400 стотине у ноћи између суботе и недеље бацали папирне бомбе, палили контејнере за смеће, јер из Напуља стиже порука Риму, Палерму, али и Торину где се спрема нешто слично, да се уједине "против диктатуре Владе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)