ТИХАНОВСКА ОБЕЋАВА КАО ДОС: ЕУ ће дати милијарде долара Белорусији, само да оде Лукашенко

Novosti online

25. 10. 2020. у 14:56

ТИХАНОВСКА ОБЕЋАВА КАО ДОС: ЕУ ће дати милијарде долара Белорусији, само да оде Лукашенко

Фото: ЕПА

ПОРАЖЕНИ председнички кандидат на изборима у Белорусији, Светлана Тихановска, изјавила је да би европске земље могле пружити помоћ у износу од неколико милијарди долара за подршку будућим реформама у земљи у случају промене власти.

- Многе земље Европске уније, а посебно Пољска, Румунија и Литванија, припремиле су пројекат помоћи за будуће реформе. Говори се о милијардама долара. Многе приватне компаније спремне су да пруже план инвестиција за будућу Белорусију - рекла је Тихановска на информативном каналу на Јутјубу, посвећеном „народном ултиматуму“.

Тихановска је такође говорила о подршци власти европских земаља.

- Већина држава подржава наш народ у борби за нову Белорусију, више од 50 земаља већ је увело санкције против (председника) Лукашенка, званичника, оних који су криви за премлаћивање (демонстранат) и фалсификовање (избора) - навела је опозиционарка.

Према њеним речима, „европске државе издвајају новац за подршку политичким затвореницима, организације за заштиту људских права, адвокате, а белоруски новинари и медији моћи ће да наставе свој рад, добиће помоћ за опрему и технику. Много се ради на (подршци) синдикатима... договарамо се о стварању пројекта за подршку народној самоуправи“, објаснила је она.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

У недељу 25. октобра истиче рок „народног ултиматума“ који је бивши председнички кандидат Светлана Тихановска раније поставила властима земље. Она је навела да ће, уколико се захтеви опозиције не испуне до 26. октобра, сва предузећа у земљи започети генерални штрајк.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)