ПУТИН РЕКАО ОНО О ЧЕМУ СВИ ЋУТЕ: Злочини су почињени над јерменским народом у Карабаху (ВИДЕО)

Novosti online

24. 10. 2020. у 16:29

ПУТИН РЕКАО ОНО О ЧЕМУ СВИ ЋУТЕ: Злочини су почињени над јерменским народом у Карабаху (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

РУСКИ председник, Владимир Путин, рекао је да Москва верује да је близу 5.000 људи убијено у последњим борбама у Нагорно-Карабаху.

Путин, који је говорио на форуму у дискусионом клубу Валдаи, рекао је да је Русија више него било која земља заинтересована за решење сукоба у Карабаху, јер се, како је рекао, сукоб одвијао "пред нашим очима".

- Нажалост, чињеница је да су насилни злочини почињени над јерменским народом у Сумгаиту, а касније и у Нагорно-Карабаху. Морамо све ово узети у обзир - рекао је руски председник Владимир Путин разговарајући о тренутним војним нападима на Арцах у четвртак. Такође је нагласио да сукоб "није почео као међудржавни сукоб или борба за територије, већ као етничка конфронтација".

Руски лидер је рекао да је Русија годинама нудила решења за сукоб у циљу обезбеђења дугорочне стабилности.

- Али, верујте ми, било је напето време са различитим положајима и приступима. Понекад се чинило да смо врло близу постизања решења. Нажалост, то се није догодило и данас имамо сукоб са његовом најгором манифестацијом. Трагедија је у томе што људи умиру - рекао је Путин.

- Годинама тражимо и предлажемо узајамне уступке. Нажалост, нисмо успели да пронађемо решење, а ово је довело до данашње трагедије. Надам се да ће се све завршити, битке ће се завршити. Слажем се да је прво што треба учинити прекид ватре. Договорили смо се о томе у Москви, али нажалост ситуација није остала иста. Ми ћемо тежити овоме - рекао је, додајући да Русија, заједно са осталим земљама копредседавајућим Минск групе, Сједињеним Државама и Француском жели да се ситуација нормализује.

- Веома бих волео да се постигне компромис. Знате да сам у блиском контакту и са председником Алијевим и са премијером Пашињаном. Са њима разговарамо неколико пута током дана, неколико пута дневно, наши министри спољних послова, министри одбране, шефови специјалних служби су у сталном контакту. Знате да су министри спољних послова двеју земаља недавно били у Москви, састаће се у Вашингтону 23. октобра. Надам се да ће се наши амерички партнери понашати у складу са нама и да ће допринети решењу - рекао је Путин.

У исто време, додао је Путин, "ситуација у којој је значајан део територије Азербејџана изгубљен не може се наставити заувек". Рекао је да су Јерменија и Азербејџан "равноправни партнери" Русији.

Путин је такође признао да се Русија и Турска не слажу око решавања сукоба у Карабаху и да две земље морају пронаћи компромисно решење.

- Ердоган можда делује жилаво, али он је флексибилан политичар и поуздан партнер за Русију - додао је он.

Међутим, модератор дискусије Путина је испитивао о томе како Ердоган унапређује политику ширења своје зоне утицаја на границе бившег Османског царства.

- Не знам шта председник Ердоган планира и како се односи према османском наслеђу - рекао је Путин, рекавши да то питање треба поставити турском лидеру.

Путину су такође подстакнута неслагања која има са Ердоганом, посебно по питању Крима.

- Што се тиче одлуке Турске да не призна Крим као руску територију, ми имамо своје разлике, баш као и у вези са ситуацијом на јужном Кавказу. Наши ставови су често различити...Његов (Ердоган) доследан став је да не признаје Крим, не признаје Нагорно-Карабах. Па, морамо упорно да радимо са свима и да будемо стрпљиви, што и чинимо, и доказујемо свима да је наша позиција исправна и да ћемо на њој инсистирати, док тражимо компромис тамо где су наша гледишта различита - рекао је Путин.

Руски председник је такође рекао да Москва верује да је близу 5.000 људи убијено у последњим борбама. Рекао је, "Много је жртава са обе стране, више од 2000 са сваке стране."

(Асбарез)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)