ЗУБАР ОТКРИО НЕШТО НЕОБИЧНО ПОСЛЕ КОРОНЕ: Шта се то дешава са зубима, стоматолози имају пуне руке посла

Новости онлине

23. 10. 2020. у 09:23

ЗУБАР ОТКРИО НЕШТО НЕОБИЧНО ПОСЛЕ КОРОНЕ: Шта се то дешава са зубима, стоматолози имају пуне руке посла

Фото: Депоситпхотос

- Почетком јуна сам поново отворио ординацију и непрестано су ми долазили пацијенти са преломима зуба - најмање један дневно - написао је за Њујорк тајмс стоматолог Теми Чен који је тада приметио нешто необично.

Иако су сви мислили да ће због пандемије корона вируса морати да затвори ординацију истина је да он има никад више посла.

- Видео сам више прелома зуба у последњих шест недеља него у претходних шест година. Нажалост, не претерујем - написао је у тексту објављеном у Њујорк тајмсу.

Он је доиста средином марта затворио ординацију, али су људи убрзо почели да га зову због болова у вилици, осетљивости зуба, болова у образима, мигрена, а савете је давао телефонским путем.

Ипак, када је отворио ординацију у јуну, дневно су му у просеку долазила три до четири пацијента због прелома зуба.

Узрок томе је стрес, односно анксиозност коју је изазвала пандемија корона вируса. Људи када су под психичким стресом подложнији су шкрипању, односно шкргутању зубима.

Томе доприноси и неправилан положај тела док радимо од куће, али и недостатак сна.

Како каже, решење је да људи што пре постану свесни на који начин пандемија корона вируса утиче на наше ментално здравље и да избегавају лоше навике као што је шкргутање зубима, а уједно да правилно седе и довољно спавају.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)