ТРАМП И БАЈДЕН "ОЧИ У ОЧИ": Потпуна супротност од прве дебате, Трамп преузео шоу! (ВИДЕО)

Novosti online

23. 10. 2020. у 02:45 >> 04:52

ТРАМП И БАЈДЕН ОЧИ У ОЧИ: Потпуна супротност од прве дебате, Трамп преузео шоу! (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

У другој, уједно и последњој председничкој дебати, председник САД, Доналд Трамп, и кандидат Демократске странке за ту функцију, Џо Бајден, суочили су се на реномираном универзитету Белмонт у Нешвилу.

Дебату и утиске уживо можете пратити на порталу Новости. 

04:49 - Председник испунио обећање: Трамп се огласио на Твитеру, компромитујући снимак за Бајдена

Пошто је у дебати Трамп истакао да је Бајден био против хидрауличког фрактурирања, Бајден је то демантовао и рекао Трампу да нађе снимак на ком то говори.

Трамп се одмах по завршетку дебате огласио на Твитеру, тј. његов тим је поставио снимак који доказује тврдње председника САД. 

04:45 - Рик Санторум: Бајден гледао у сат, Трамп доминантан

Ричард Џон Рик Санторум, републикански политичар, рекао је на Си-Ен-Ену да је Трамп победио у дебату, поготово у ситуацији када му је реако да "стално гледа у камеру као класичан политичар".

04:42 - Чак и Си-Ен-Ен хвали Трампа

Прва реакција на Си-Ен-Ену је била да председник није личио на себе, да је био смирен и да је успео да истакне добре аргументе против Бајдена. Ипак, новинар је рекао да је Трамп "лагао као Пинокио".

04:35 - Крај дебате

- Морамо да учинимо земљу потпуно успешном, каква је била пре него што је стигла куга из Кине - рекао је Трамп у завршном обраћању, обећавајући да се Американци, уколико победи, ујединити око успеха.

- Представљаћу све, бићу председник који ће науку претпоставити бајкама... Отворићемо милионе радних места. Сви ће имати једнаку прилику - рекао је Бајден.

04:25 - "Сукоб" екологије и економије

Трамп је рекао да жели "најчистији ваздух", наводећи како су "Русија, Кина, Индија... прљаве", те да је америчка економија била на путу пропасти због Обаминог Париског споразума.

- Имамо моралну обавезу да реагујемо и научници упозоравају да нам време истиче - рекао је Бајден, наводећи да ће његов еколошки план отворити милионе нових радних места.

- Бајден је био против хидрауличког фрактуирања - рекао је Трамп.

(Хидрауличко фрактурирање је поступак дробљења стене уз помоћ хидрауличке течности под врло високим притиском.)

04:10 - Трамп: Џо, што све то ниси урадио док си био потпредседник?

Председник САД питао је Бајдена зашто све то што сада обећава није урадио када је био на власти.

Расни проблеми у САД, који већ месецима потресају ову државу, били су наредна тема дебате.

- У Америци постоји институцијализовани расизам - рекао је Бајден, обећавајући боље здравствено осигурање, више послова и лакши приступ образовању за припаднике мањинских заједница.

- Бајден никада ништа није урадио иако је део власти 47 година - одговорио је Трамп, рекавши да је од њега за једнакост свих раса урадио једино Абрахам Линколн, који је 1863. године укинуо ропство.

- Џо, зову те корумпираним политичаром - рекао је Трамп.

Бајден је рекао да су те оптужбе "ђубре", осмишљено у Русији.

Kaндидат демократа је обећао да ће решити статус око 11 милиона илегалних усељеника, на шта је Трамп одговорио да његов противкандидат "нема представу о решавању тог проблема".

04:03 - Мигранти и ко је изградио кавезе?

Председник САД поставио је питање "ко је изградио кавезе за избеглице", алудирајући да су за то одговорни Бајден и Обама. 

Бајден није одговорио на Трампово питање, али је жестоко оптужио Трампа да "одваја децу избеглица од родитеља".

- Шверцери, криминалци и нарко картели убацили су велики број људи илегално у нашу земљу. Многе породице су растављене, али је доста деце дошло и само. Ми морамо ојачати наше границе и спречити илегалне мигранте. Децу ћемо спојити са родитељима, за сада бринемо о њима, али нећемо дозволити да нам криминалци убацују људе у државу - рекао је Трамп.

Бајден се залаже за благ приступ према избеглицама.

- Децу сте отимали из руку мајки. Нису то никакви криминалци. Треба им дозволити да аплицирају за маеричко држављансто, а ви сте их ставили у кавезе - сматра Бајден.

- Ући ће нам убице, силоватељи, девијанти. Нико од миграната се не враћа у своју земљу. Наш закон не дозвољава такву врсту усељења. Морамо пописати све те људе - одговорио је Трамп.

Трамп је на Бајденову оптужбу да је расиста, одговорио да су десетине хиљада, махом Афроамериканаца, завршиле у затвору захваљујући његовом закону из 1994. године.

- То је била грешка и од тада покушавам да то променим - рекао је Бајден, наводећи да људи који имају проблем са дрогама или алкохолом не треба да иду у затвор, већ на рехабилитацију.

- Зашто то нисте урадили? Само причате и ништа не радите - рекао је Трамп.

03:53 - Велико изненађење: Трамп похвалио модератора

- Свиђа ми се како водиш дебату - рекао је Трамп Кристен Вокер, иако је председник САД познат по сукобима са медијима.

Трамп је изјавио да жели да промени "Обамакер", како би Американци имали боље здравствено осигурање.

Бајден је најавио да ће направити "Бајденкер", којим ће Американцима бити омогућени јефтинији лекови и мање премије осигурања.

- Да обезбедимо приступачно здравство, смањење цена лекова и све оно штио је започето пројектом "Обамакер". Људи су изгубили огроман новац на здравствено осигурање. За то је крив Трамп. Сви треба да имају приступачно здравствено осигурање - рекао је Бајден.

Трамп је одговорио да ће Бајден заборавити на људе, чим дође на власт.

- Из године у годину причате ту причу, а никада ништа нисте урадили. Оног тренутка када узмете власт заборавићете на све те људе којима сте пружали лажну наду само да би вам дали глас. То што причате је покушао Берни Садерс. То није изводљиво у америчком систему - одговорио је председник.

Бајден је на то оштро реаговао.

- Какав Берни Сандерс?! Овде вам је противкандидат Џо Бајден! Ја сам победио све те друге - одговорио је Бајден.

О берзи и незапослености

- Уколико будем изабран, берзе ће експлодирати. Ако он победи прошпашће - рекао је Трамп.

Говорећи о незапослености у САД, Трамп је за одлагање новог пакета помоћи оптужио председавајући Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси.

Трамп је још једном за серију проблема насталих одлагањем тог пакета помоћи оптужио "лоше вођене демократске градове и државе" које на тај начин покушавају да избегну одговорност.

Бајден је рекао да је свима, од ресторана до школа, потребна помоћ, али уз одговарајући систем.

- Људи зарађују пет или шест долара на сат - рекао је Бајден, обећавајући да ће минималну цену рада подићи на 15 долара на сат.

03:46 - Бајден критикује Трампа због побољшања односа са Северном Корејом

Бајден је критиковао Трампов однос према Северној Кореји, називајући Ким Џонг Уна насилником и поредећи га са Хитлером.

Трамп је одговорио да су му у односу са Северном Корејом, Бајден и Обама "оставили хаос".

Трамп: Када сам се састао са Обамом, он је био спреман да употреби нуклеарно оружје против Сверне Кореје. Ја сам спречио нуклеарни рат. Направи осам добре односе са Ким Џонг Уном.

Бајден: Требало је извршити денуклеаризацију тог острва. Обезбедити се да нас нико не може напасти. Требало је наставити војне маневре са Јужном Корејом и извршити притисак на Кима. То је нови Хитлер кога ви подржавате. То је ваш друг.

Трамп: Оставили сте ми неред. Изградио сам добре односе са њима и спречио ескалацију насиља.

03:43 - Бајден се обраћа гласачима и гледа у камеру, Трамп: Класичан политичар

У једном тренутку дебате, Бајден се окренуо ка публици и причао да су важнији они, америчке породице, него породице кандидата.

Трамп је одговорио да је то потез класичног политичара, који покушава да се додвори народу.

- Ја нисам класичан политичар. Зато сам и победио - рекао је Трамп.

Трамп: Породица ти се обогатила преко твојих политичких веза, стекли сте огромно богатство отетим парама из страних земаља.

Бајден: Ето, нападате моју породицу. Зашто не причате о америчким породицама?!

Трамп: То је одговор класичног политичара. Не скрећите са теме. Одакле вам толико богатство?! Ја ударам право у главу, нисам класичан политичар, зато сам победио први пут, победићу и други пут.

Трамп сматра да су чланови Бајденове породице "усисивач за новац".

03:35 - Послови Бајденовог сина у Украјини

Бајден тврди да ништа у пословима њега и његовог сина у Украјини није било неетички.

Бајден: Нисам узео никада паре од стране земље. Ви имате тајне рачуне у Кини. Ви имате ланце хотела и послове широм света.

Трамп: Моји рачуни су врло риигорозно проверавани од стране Пореске управе јер сам председник САД. Објасните нам зашто сте добили паре од Русије?!

Бајден: Ма ви човече ни не плаћате порез у овој земљи. Користите моћ да заобиђете систем.

Трамп: Десетине ФБИ агената је провело сате и сате истражујући моје рачуне и није нађен ниједан једини долар илегалног новца, за разлику од ваше породице. Син вам се обогатио преко Кине. Није никада ништа радио, а када сте ви постали потпредседник, одједном је зарадио 3 милиона долара у пословима са Кином. Зна се да је ваш брат зарадио богатство после рата у Ираку.

Бајден: То ништа није доказано.

03:28 - Бајден о Путину

Бајден је изјавио да председник САД не реагује довољно оштро на Путинове потезе, те оптужио председника Русије да је одговоран за убиства америчких војника у Авганистану.

- 3,5 милиона долара је Бајден добио од Русије - одговорио је Трамп.

Бајден је то демантовао, те оптужио Трампа да има послове у Кини.

Ову тему Бајден је искористио да нападне Трампа због "неплаћања пореза", док је Трамп напао Бајдена због сумњивих послова у Украјини.

Бајден: Свака земља која се буде мешала у америчке изборе платиће скупо. Неколико земаља подрива амерички суверенитет. Трампов пајташ Руди Ђулијани је амерички пион. Знам их све. Трамп ради против НАТО-а и подрвива све што је интерес Америке.

Трамп: Бајдене,  ти и твоја породица добили сте 3,5 милиона долара из Русије. Пријатељ сте са бившим градоначелником Москве и његовом женом. Нико није оштрији према Русији од мене. Док сте ви продавали шивене јастуке, ја сам продавао тенкове Украјини. Они желе да изгубим. 

03:25 - Трамп: Џо, плаћа те Вол стрит

Председник САД рекао је Бајдену да он узима новац од Вол стрита, за разлику од њега.

03:18 - Утицај затварања због короне на економију

Бајден је изјавио да жели да "затвори вирус", а не државу. Ипак, на питање модератора, додао је да то не значи да не жели да уводи рестриктивне мере.

Председник Трамп одговорио је да све што Бајден и демократе раде јесте затварање, те да су то доказали у државама у којима су на власти, те да је то довели до смрти тих држава.

- Њујорк је град духова. Ресторани пропадају, бизниси пропадају. Сви напуштају Њујорк! У Тамо је људима понуђен само затвор као мера против короне. Само репресија, а људи су умирали у великом броју и у тим државама. Не можете на силу затварати људе. И мој син је оболео од короне. Када смо други пут отишли код лекара већ му је било боље. Људи ће се навићи, развити имунитет, угрожени ће добити вакцину, а овакву државу не смете затварати. Знате ли колико то угрожава наш опстанак, економију, начин живота?! - рекао је Трамп.

- Трамп није преговарао са нама демократама око корака које ће преузети у борби са короном. Није радио довољно на промовисању мера социјалне дистанце и заштите. Није уложено довољно новца у средства заштите - одговорио је Бајден.

03:14 - Трамп: Морамо да научимо да живимо са овим

Председник САД изјавио је да људи морају да науче да живе са вирусом корона, те да се не могу "закључати у подрум" као његов противкандидат.

Бајден је одговорио да људи "уче да умиру са вирусом корона".

- Затворили смо највећу економију на свету да бисмо се борили са овом опаком болешћу. Много је жртава. Велика жаришта су избила на Флориди и Тексасу. Дуго се радило на вакцини и она ће ускоро бити доступна свима, кроз неколико недеља. Ја сам оболео од короне, добио сам добру терапију и сада се осећам добро. Људи ће развити имунитет и овај вирус ће нестати кад тад. Биће то тешка борба, али победићемо. - рекао је Трамп.

03:11 - Бајден најавио "мрачну зиму"

Бајден је изјавио "мрачну зиму" у борби против вируса корона. Трамп је изјавио да није сагласан са тим предвиђањем и подсетио Бајдена да га је критиквоао да је "ксенофоб" када је затворио границу са Кином на почетку пандемије.

03:08 - Бајден: Трамп је одговоран што није преузео контролу над вирусом корона

Бајден је изјавио да је председник Трамп одговоран што "није преузео контролу над вирусом корона". 

Бајден тврди да Трамп "нема план" и маше маском по студију.

- Ја ћу ово завршити и постарати се да имамо план - рекао је Бајден.

- 20.000 Американаца је преминуло и ништа није предузето. Имамо око 7.000 нових случајева дневно. Очекивања су да ће бити још око 20.000 преминулих. Радио бих на томе да сви носе маске, да се обезбеде брзи тестови и заштита у свим институцијама. 

03:05 - Прва тема - Ковид-19

- Као што знате, 2,2 милиона људи је било предвиђено да ће умрети. То је пандемија која постоји широм света, то је светски проблем. Смртност у САД је мања него у другим земљама. Боримо се против вируса корона и боримо се јако. Затворио сам земљу и забранио уласке из заражених подручја, а овај човек ми сада говори да нисам добро реаговао и да је требало брже предузети кораке заштите. Он прича о ономе што је било пре неколико месеци. 99 одсто оболелих се опоравља. Ми не можемо затворити нашу земљу и људе. Можда Бајден има могућност да се закључа у неки подрум и чека да корона прође, можда има довољно новца и средстава да преживи сам на неком изолованом месту - рекао је Трамп и најавио да ће за неколико недеља САД имати вакцину против вируса корона.  

03:03 - Почела друга и последња председничка дебата

Почела је друга и последња председничка дебата. Прво питање је за Доналда Трампа. 

02:55 - Меланија Трамп са маском на лицу

Прва дама САД, Меланија Трамп заузела је своје место у публици, а на лицу носи маску. 

02:40 - Трамп и Бајден стигли на дебату

Председник САД, Доналд Трамп и кандидат Демократске странке, Џо Бајден стигли су на предизборну дебату. 

Дебату води Кристен Вокер са NBS News, медија који је више наклоњен Бајдену.

Ново правило у овој дебати, омогућују модератору да искључи микрофон кандидату који упада у реч противкандидату.

Теме дебате биће КОВИД-19, америчке породице, расни односи у САД, климатске промене, национална безбедност и лидерство.

Бајден у дебату улази са "скандалом на леђима", због тога што је адвокат америчког председника Доналда Трампа, Руди Џулиани, изјавио да су на лаптопу Бајденовог сина Хантера пронађене непримерене фотографије са малолетним девојчицама.

Ипак, Бајденови скандали су табу тема у сваком интервјуу, те се очекује да ће то бити и у случају ове дебате, али је сигурно да председник Трамп има "кеца у рукаву", којег ће највероватније искористити.

Очекује се да и ће председник Трамп покушати да наметне питање послова Бајденовог сина Хантера у Украјини и Кини, док ће Бајден користити ситуацију са вирусом корона, како би критиковао свог противкандидата.

Председнички избори у САД ће они бити одржани 3. новембра. Према последњим анкетама, разлика је свега три одсто у корист Бајдена (а посебно треба имати у виду да му то не гарантује победу, имајући у виду систем електора). 

Више од 67 милиона Американаца већ је гласало путем поште или лично, на бирачким местима која су отворена раније, што је знатно више него пре четири године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)