КОРОНА ОКОВАЛА БРИСЕЛ: Земља домаћин Европске Уније потукла дневни рекорд са више од 13.000 оболелих од ковида 19

Горан Чворовић дописник из Париза

23. 10. 2020. у 07:40

КОРОНА ОКОВАЛА БРИСЕЛ: Земља домаћин Европске Уније потукла дневни рекорд са више од 13.000 оболелих од ковида 19

Фото АП

БЕЛГИЈА, земља чија престоница Брисел је домаћин седишта Европске уније, оборила је јуче рекорд од почетка епидемије са чак 13.227 оболелих од вируса корона за један дан.

У земљи од око 11 и по милиона становника за 24 сата умрло је 50 људи.

Све је више људи са симптомима и нових случајева. Белгијска министарка спољних послова Софи Вилмес (45) смештена је на интензивну негу.

- Велики је притисак на здравствени систем, пре свега због доста релаксирајућих мера после првог таласа - истиче за "Новости" Ана Милошевић, постдокторанд и предавач на фламанском Институту за криминологију и на Правном факултету Универзитета у Лувену.

Вирус се, каже, нашироко увукао у Европску комисију и Европски савет. У европским институцијама на посао, сваке друге недеље, долази само ко мора.

ПУСТО Велики трг у Бриселу, Фото АП

- Правило је да, ко год може, не одлази у канцеларију. Све се ради онлајн. Пријатељи запослени у Европској комисији први пут су ове седмице били на послу после три месеца, и то да би се упознали са новим стажистима - каже саговорница.

ХОЛАНДИЈА ДРУГА ПРИЧА

Неуравнотеженост мера присутна је у целој Европи. "Недавно сам била у суседној Холандији. Из Белгије смо кренули потпуно опремљени геловима за стерилисање руку, маскама, рукавицама. У Холандији су нас чудно гледали, јер тамо нико не носи маске. Чак ни запослени у ресторанима и продавницама", преноси професорка из Лувена.

Ресторани су затворени за госте, али храна може да се достави. Маске су обавезне и у затвореном и на отвореном, осим за оне који се баве спортом. Наша саговорница каже да су казне доста високе, али да лично не зна никога ко је кажњен, већ да полиција заборавне стално опомиње на улици. Правила око полицијског часа и карантина, додаје, разликују се по регионима.

Фото приватна архива

- Влада потпуна конфузија. Брисел је посебна прича. Деца иду школу, старији од 12 година носе маске, млађи не, а сви се после заједно нађу у истом дворишту. Заразили су се многи наставници и васпитачи. Али, Белгијанци не одустају од тога да деца треба да иду у школу и да имају активности. Мој осмогодишњи син, на пример, иде са својим разредом у Атомијум, где ће преноћити у врећи за спавање. Нико не зна колико је то сигурно - каже житељка Брисела.

Ана Милошевић већ одавно ради од куће.

- Стално сам на зум-састанцима. На факултету смо имали сусрет са радном групом истраживача пре три недеље, први пут од марта. Седели смо за огромним конференцијским столом, на дистанци од два метра. Неки из страха нису хтели да дођу. Био ми је рођендан, донела сам торту, па смо се нашли пред великом дилемом како и да ли да је поједемо, имајући у виду маске и дистанцу - истиче саговорница и неке трагикомичне ситуације.

Каже да јој много недостају контакти с људима.

- Врло је депримирајуће радити сам. Одвојени смо и од породице, пријатеља. На делу је самоизолација која води у потпуно отуђење и самоћу, а многе и у депресију, јер се не зна докле ће ова ситуација да потраје. Треба издржати док коначно не пронађу вакцину - закључује Милошевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)